Dok BiH još čeka veće količine vakcina, u Hrvatskoj kreću s probama za koncerte i masovne skupove

Screenshot 3 32
Podijelite vijest

I dok se u BiH još uvijek čeka masovna vakcinacija, a o koncertima i sličnim događajima samo sanja, u Hrvatskoj se uveliko pripremaju za povratak u “normalu” i ljetnu turističku sezonu.

Naime, hrvatski ugostitelji jučer su sa Stožerom civilne zaštite dogovorili sve detalje plana za povratak normalnog u industriji svadbi, evenata i koncerata.

Prvi korak će biti da se odrade probni događaji i ako sve prođe dobro, vraćaju se koncerti i tradicionalne velike svadbe.

Pravi koncert pjevač Damir Kedžo nije imao od početka pandemije. U međuvremenu je i prebolovao koronu, a prije dva dana je bio i na vakcinaciji muzičara i spremno čeka zeleno svjetlo štaba.

”Na cesti nisam, gladan nisam, struju plaćam. Ne mogu reći da mi je bilo toliko grozno, ali bezveze mi je zbog činjenice što ja živim za pjevanje i pjevam za publiku i kad to nemaš, naravno da ti to fali”, rekao je za Dnevnik hr.

Na sastanku sa štabom, ugostitelji su dogovorili da će u četvrtak ipak prvo odraditi probni poslovni event.

”To će biti gosti isključivo vakcinisani dvjema dozama, u trajanju od četiri sata. Sedam dana nakon toga pristupaju PCR testu da vidimo kako je prošao domjenak”, objasnila je Žakline Troskot, predsjednica Nezavisnog udruženja ugostitelja.

Već u subotu slijedi probna simulacija svadbe.

”Oko 120 uzvanika, vakcinisani dvjema dozama, prebolovali koronu u proteklih 180 dana i s negativnim PCR testom. Održat će se klasična ceremonija uz večeru i muziku uživo”, govori Troskot.

Nakon svadbe slijede i prvi probni koncerti koje iščekuje cijela event industrija koja živi jedino od pomoći države.

Na pozornici popularne zagrebačke Tvornice kulture u posljednjoj je godini održan samo jedan koncert i to tek prošli mjesec.

”Oko 150 hiljada radnih mjesta u Hrvatskoj, ako ovoj koncertnoj industriji pribrajamo kompletnu event industriju. Mi smo svi u nadi da će prema kraju godine procijepljenost biti takva da normalno počnemo funkcionirati, jer mi ne priznajemo novo normalno, želimo se vratiti na staro”, rekao je direktor Tvornice kulture Dražen Goreta.

Čini se da bi se u Hrvatskoj snovi uskoro mogli pretvoriti u javu i da bi se kulturni i društveni život polako i oprezno, ali sigurno, mogao vraćati u doba prije koronavirusa i da bismo ponovo mogli uživati u svirkama, koncertima, većim vjenčanjima…


Podijelite vijest