Dok čekamo na masovnu imunizaciju – Ko su prioriteti?

Objavljeno:

Masovna imunizacija u Bosni i Hercegovini još i dalje postoji samo na papiru. Nadležni kažu da prednost pri vakcinaciji imaju prioritetne grupe. Broj osoba koje se nalaze u ovim grupama veći je od 800 hiljada. Ipak, posljednjih dana javnost u našoj zemlji uzburkalo je pitanje ko se sve nalazi na listama prioriteta, odnosno kako se one prave.

Prioritetne skupine su u cijeloj Bosni i Hercegovini gotovo iste. U vrhu su zdravstveni djelatnici i lica u domovima za starije osobe. Potom svi stariji od 60 godina i kronični bolesnici. Posljednja skupina prioriteta u Republici Srpskoj je jasno definirana, dok je u Federaciji BiH označena kao osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama.

“Poslije zdravstva, policije, vojske koji su u prioritetima, visoko na listi moraju se naći prosvjetari, medijski djelatnici i zaposleni u uslužnim djelatnostima. Federacija BiH je mali prostor te proces masovne imunizacije treba izvesti u kratkom periodu ako se žele postići pravi efekti imunizacije”, smatra predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Ibrahim Dedić.

Svoj prostor i prednost pri cijepljenju traže i medijski djelatnici iz Federacije BiH. Na entitetskoj razini odluke još uvijek nema, a novinari se uzdaju u obećanje premijera Fadila Novalića da će biti stavljeni na listu.

“Premijeru Federacije Novaliću stvari su jasne, prije godinu dana smo mu sve to stavili na uvid. To što se on isti dan oglasio kontra stava svog kantonalnog kolege je po nama čudno, međutim, hajde da gospodinu Novaliću ovaj put i povjerujemo” poručuje Marko Divković iz Udruge BH novinari.

Genetičar Damir Marjanović smatra kako bi sada možda bilo potrebno i modificirati strategiju cijepljenja, gdje bi se dao prioritet mlađim kategorijama – budući da su oni češće u masovnijim kontaktima nego stariji.

“Strategija vakcinacije bi trebala ići u pravcu da se ipak prvo vakcinišu one otvorene skupine, skupine koje često komuniciraju, koje ostvaruju najviše kontakata da bi samim tim napravili jednu indirektnu zaštitu oko osjetljivih skupina. Normalno, prioritet svih prioriteta su medicinski radnici ako mene pitate, prosvjetni radnici, ljudi koji kroz svoju profesiju primarno stvaraju veliki broj kontakata”, mišljenja je Marjanović.

Prema trenutačno dostupnim podacima, da bi se cijepile prioritetne skupine u Bosni i Hercegovini bit će potrebno više od 800 hiljada doza cjepiva. U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može reći kada će početi proces imunizacije za one kategorije stanovništva koji nisu u prioritetnim skupinama.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Pobjednik Eurosonga poljubio djevojku i otišao u rat

Frontmen ukrajinskog benda Kalush Orchestra koji je pobijedio na...

Navike koje uništavaju imunitet

Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan...

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme....

Nevin muškarac traži ljubav na internetu: Mora biti nevina

Daniel Piečnik, 41-godišnji muškarac iz Adelejda u Australiji, napravio...