Dok građani Gaze nasumično ginu, Izrael je za svoje stanovnike razvio efikasan sistem zaštite

Screenshot 3 62

Dok se sukobima između pripadnika Hamasa i izraelske vojske još uvijek ne nazire kraj, svakodnevna bombardovanja najveću štetu donose stanovništvu Izraela, kao i Palestine, čiji građani već dvije sedmice žive u konstantnoj atmosferi straha.

S obzirom na dužinu trajanja sukoba između Izraela i Palestine, vremenom su vlasti počele mnogo više pažnje posvećivati i samoj sigurnosti objekata u kojima se nalaze civili.

Nažalost, dok s jedne strane usljed niza političkih i drugih okolnosti sistemi zaštite na području pojasa Gaze gotovo i da ne postoje te ne mogu adekvatno zaštititi stanovništvo, Izrael je s druge strane vremenom razvio nekoliko sistema koji su posvećeni zaštiti vlastite teritorije od raketnih napada, koji prvenstveno dolaze s područja koja kontrolira Hamas.

Iako je Izrael do sada uložio stotine miliona dolara u unapređenje sistema “Željezna kupola“, koji ima za cilj u zraku neutralizirati rakete koje dolaze iz Hamasovih sjedišta, sigurnost stanovništva i dalje je nešto čemu se decenijama posvećuje velika pažnja.

Stanogradnja podređena sigurnosti

Uprkos činjenici da Željezna kupola neutrališe od 80 do 90 posto raketa, mane ovog sistema postaju sve vidljivije, a ogledaju se prije svega u preopterećenosti sistema. To znači da određeni broj raketa koje nemaju predviđenu metu i dalje može stići na teritoriju Izraela te ugroziti stanovništvo koje se nalazi na tom području.

Iron Dome pokazao određene mane (Foto: EPA-EFE)
Iron Dome pokazao određene mane (Foto: EPA-EFE)

Zbog toga izraelske vlasti već decenijama ulažu novac u dodatne sisteme zaštite, čime su mogućnosti da rakete ugroze stanovništvo na tom području svedene na minimum.

Zaštita se prije svega ogleda u sistemima za uzbunu, koji su raspoređeni u svakom gradu Izraela, a koji se nalaze na javnim površinama, ali i unutar velikih objekata. Iza cijelog sistema zaštite stoje brojni stručnjaci koji su svoj poslovni vijek proveli u Izraelskim odbrambenim snagama upravo na izučavanju problema sigurnosti.

Iako je bosanskohercegovačka dijaspora u Izraelu malobrojna, u centralnom dijelu Izraela u gradovima kao što su Yavne, Lod pa i sam Tel Aviv, postoji mala zajednica bosanskohercegovačkih, ali i balkanskih iseljenika koji žive na tom području već nekoliko decenija.

U razgovoru za Klix.ba istakli su kako Izrael posvećuje veliku pažnju sigurnosti svojih stanovnika, a osim alarma za uzbunu, koji se nalaze na javnim površinama, specifično je da je i sama gradnja stanova i drugih objekata prilagođena upravo sigurnosnim standardima.

“Kada se grade stanovi i kuće, prema zakonu postoji obaveza da se u slučaju ratnih aktivnosti izgradi tzv. ‘sigurnosna soba’, koja služi kao sklonište. Građevinsku dozvolu za objekat ne možete dobiti ukoliko nije planirana i gradnja ovakve sobe. Tokom gradnje na teren izlazi komisija koja vrši pregled objekta. Nadgledaju materijal koji je korišten u izradi, stakla, kao i njihovu debljinu. Osim toga, postoje i čelični oklopi na prozorima koji se navlače u slučaju napada. Vrata na toj sobi također su od posebnog materijala te se zaključavaju iznutra i ne mogu se otvoriti s vanjske strane. Unutar te sobe postoji i kutija za prvu pomoć, u kojoj se nalaze maske i druge stvari koje mogu poslužiti u slučaju napada”, ističu oni.

Izrael je počeo ulagati finansijska sredstva u ovakve sisteme zaštite početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prije svega na području granice s Libanom, gdje su bile aktuelne borbe između Izraela i Libana i palestinskih boraca.

Vremenom, kako je tehnologija napredovala, a i broj napada širom svijeta se povećavao, izraelska vojska je unapređivala sisteme zaštite objekata te su vremenom svi civilni, ali i javni objekti na području Izraela bili obavezni imati prostorije za zaštitu u slučaju napada.

Pored privatnih, postoje i javna skloništa (Foto: EPA-EFE)
Pored privatnih, postoje i javna skloništa (Foto: EPA-EFE)

Kako ističu građani porijeklom iz BiH, sigurnosne sobe se u mirnodopskim periodima koriste kao i sve ostale prostorije u stanu ili kući.

“Dovod kisika u ovu sobu dolazi kroz glavne cijevi, a te prostorije se u periodima mira koriste kao obične sobe te u njima spavaju ukućani. One su napravljene za slučajeve vanjskog granatiranja, kao što je sada slučaj, međutim mogu se koristiti i u slučaju puštanja plinova iznutra”, rekli su u razgovoru.

Prostorije se koriste za stanovanje u mirnodopskom periodu (Foto:Facebook)
Prostorije se koriste za stanovanje u mirnodopskom periodu (Foto:Facebook)

Šta podrazumijeva zvuk “Tzeva Adom”

Osim sigurnosti domova, izraelska vojska vremenom je razvila i sistem koji šalje upozorenja građanima koji se nalaze na javnim mjestima. Ovaj sistem radara nazvan je “Tzeva Adom”, što na hebrejskom znači “Crvena boja”.

Nakon intenziviranja sukoba s Hamasom početkom 2006. godine izraelska vojska razvila je ovaj sistem upozorenja koji je prije svega namijenjen gradovima koji se nalaze na područjima u blizini Gaze, gdje se nalaze vojna i operativna sjedišta Hamasa.

Nakon što pripadnici Hamasa lansiraju rakete prema Izraelu sistem Tzeva Adom se aktivira i ženski, odnosno muški glas emitira upravo ove riječi putem razglasa koji je postavljen u gradovima. Ono što treba naglasiti jeste da razglasom upravlja vojni odjel pod nazivom “Home Front Command”, koji je zadužen za sigurnost stanovništva. U tom periodu, ovisno o tome gdje je signal emitovan, građani imaju određeno vrijeme da se sakriju u skloništa.

Naravno, što su gradovi bliže području odakle je raketa lansirana, smanjuje se i vrijeme do kojeg se može doći do skloništa. Područja u samoj okolini Gaze imaju najviše 45 sekundi da dođu do skloništa, dok područja centralnog dijela i Izraela imaju od jedne pa do 3 minute za sklonište, ovisno o samom položaju.

Od mjesta stanovanja ovise i mogućnosti za evakuaciju (Foto:Twitter)
Od mjesta stanovanja ovise i mogućnosti za evakuaciju (Foto:Twitter)

“Svi tržni centri posjeduju sirene, kao i druge ustanove poput pošti, banaka, bolnica i drugih objekata. Zbog tog oglašavanja građani imaju dovoljno vremena da se sklone u slučaju napada”, ističu građani porijeklom iz BiH.

Vremenom, izraelska vojska je u rad pustila i aplikaciju “Tzeva Adom”, a ona je dostupna svim građanima Izraela, ali i drugih dijelova svijeta putem Googleovog PlayStorea i Appleovog App Storea.

Kako se sistem razvijao tokom godina, upozorenja za evakuaciju moguće je vidjeti i tokom praćenja televizijskog programa. Upravo takav slučaj se dogodio i tokom prve polufinalne večeri Eurosonga, kada su građani tokom praćenja ovog programa dobili upozorenja za evakuaciju.

Alarmi za evakuaciju (desno) tokom Eurosonga (Foto:Twitter)
Alarmi za evakuaciju (desno) tokom Eurosonga (Foto:Twitter)

“Ovo što vidite nisu glasovi koje zemlje dodjeljuju na Eurosongu, već upozorenja za rakete”, jedan je od komentara koji se može pronaći na društvenoj mreži Twitter.

Na kraju razgovora stanovnici centralnih dijelova Izraela porijeklom iz BiH su istakli kako se nadaju da će sukobi stati te da će se okrenuti svakodnevnim aktivnostima.

“Prije nekoliko noći, u pola minute smo putem aplikacije dobili čak 36 upozorenja za napade. Nažalost, politika je i ovaj put učinila svoje, ali se nadamo da će se situacija uskoro smiriti”, zaključili su na kraju razgovora za Klix.ba.