Dok hara pandemija koronavirusa: Rudari u jamama slušaju naredbe s vrha

Zahvaljujem vam od srca što pitate kako su rudari i kako deveramo u ovaj vakat. Ovim riječima nas je “prekinuo” predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić na upit kako se osjećaju komorati u vrijeme pandemije koronavirusa.

Lačić ističe da su rudari u pravom smislu te riječi heroji.

– Niti u jednom momentu ne postavljaju pitanja, a niko ih do sada nije pitao kako su. Vi ste prvi koji je to uradio. Sve poštujem i aplauze bijelim mantilima, jer i oni rade u teškim uvjetima i svaka im čast na poslu, ali, vjerujte, niko ne bi mogao raditi da nije rudara – kaže nam Lačić.

Aktivni štabovi

Lačić kaže da se i u jamama dubokim i po nekoliko stotina metara slušaju naređenja s viših nivoa. 

– Napravili smo Krizni štab RMU Banovići, naređenja prilagođavamo i dopunjavamo našim uvjetima. Jame se redovno dezinficiraju i deratiziraju. Proizvodnja nće biti ugrožena i odvija se normalno – kaže nam Lačić.

Naglašava da se ciljano ide u proizvodnju da ne ispašta energetski sektor te dodaje da je sve ostalo manje bitno.

– Energetski sektor nam je najbitniji u ovom trenutku. Smanjujemo protok ljudi u jamama, aktivan je rudnički krizni štab, a sve mašine i bageri se dezinficiraju – napominje.

Nema panike, ali su svi oprezni i poštuju preventivne mjere.

Ekstremni uvjeti

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić je u izjavi za “Avaz” kazao da je u ekstremnim uvjetima važno sačuvati živote rudara. 

– Ali, bitno je u isto vrijeme proizvesti dovoljne količine uglja koje bi otvorile mogućnost proizvodnje električne energije u potrebnoj mjeri u jednoj složenoj situaciji – kaže nam Husić.

Napominje da poduzimaju sve što mogu u datim uvjetima. 

– Najmanje tri puta dnevno informiramo jedni druge o stanju na terenu, svjesni smo da moramo poduzeti sve mjere da se izbjegnu situacije koje su prisutne kada je u pitanju higijensko-epidemiološki rizik. Ima zabrinutosti, ali kada je u pitanju naš ključni dio, proizvodni kapaciteti i ljudski resursi, za sada dobro stoji – pojašnjava Husić.

Da ne mislimo i o plaći

Sindikat rudara BiH uputio je dopis premijeru FBiH Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću da u ovim uvjetima “Elektroprivreda BiH” i rudnici, kao sastavni dio koncerna, trebaju funkcionirati kao jedinstvena kompanija u proizvodnji električne energije.  

– Rudarima se sada moraju u punom kapacitetu pružiti adekvatni uvjeti rada da u ionako ekstremnim uvjetima ne moraju razmišljati hoće li na kraju mjeseca uspjeti naplatiti svoj rad – zaključuje Husić.

Avaz