Portal 072info

Dok ih se Evropa rješava u BiH dobrodošli: Da li postajemo odlagalište za dizelaše?

Kao što je portal Avaz.ba ranije pisao sve je izvjesnije kako će Bosna i Hercegovina postati odlagalište dizelaša koje tako brzo žele da se riješe razvijene zemlje Evropske unije.

Naime, kao što je poznato zemlje EU namjeravaju da potpuno zabrane automobile sa dizel motorima, a tu se posebno ističe Njemačka.

Istovremeno građani BiH, očigledno oduševljeni ovakvim razvojem situacije na sve načine pokušavaju da dođu do dobrog autombila, po niskoj cijeni.

Kako su za Avaz.ba potvrdili iz Uprave za indirektno oporezivanje u našu zemlju je u prvih osam mjeseci 2017. godine uvezeno 45.652 automobila, ali da nije poznat omjer automobila na dizel, odnosno benzin. Ipak pretpostavlja se da je većina automobila na dizelski pogon.

– UIO ne raspolaže podacima o tome koliko je bilo vozima na dizel, a koliko na benzinski pogon. Što se tiče nadležnosti UIO mi tu nemamo nikakvih zakonskih osnova za provjeru i kontrolu. Kada neko uvozi vozilo u BiH, prijavljue ga na granici za uvoz. Dobiva provoznu carinsku prijavu na rok od 10 dana u kojem treba otići u neki od ovlaštenih tehničkih servisa u BiH i gdje treba dobiti uvjerenje da to vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove homologacije, što je uslov da se provede carinska procedura i vozilo uveze u BiH – naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Ono što se može zaključiti iz svega kako za građane Bosne i Hercegovine, u zemlji u kojoj je standard mnogo niži nego u zapadnoevropskim, i “otpad” primamljiv.

Posebno zabrinjavajuće jeste podatak da nam automobili koji dokazano zagađuju više dolaze u što većem broju u BiH. Ako se uzme podatak da je za vrijeme niskih temperatura zagađenost u pojedinim gradovima u BiH alarmantna, automobili koji se nazivaju “otpad sa Zapada” neće doprinijeti očuvanju životne sredite i okoliša.

Ipak ono što je sigurno jeste da su ovi automobili mnogo rentabilniji i bolji od onih koje mnogi građani BiH sada voze.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box