Dok je Dodika, Bosna neće biti mirna

dodik
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, zastupnici SNSD-a vratili su se u klupe Parlamentarne skupštine BiH. Na neki način. Nakon njihovog posljednjeg nastupa nije jasno je li za državu BiH gore kada SNSD-ovci bojkotiraju rad njenih institucija ili kada u njemu „učestvuju“.

Negiranje genocida

Najprije su zastupnici SNDS-a u četvrtak odbili prisustvovati sjednici Predstavničkog doma sve do trenutka glasanja za tačke koje se tiču finansijskih sredstava za Republiku Srpsku.

Svi ostali prijedlozi zakona i inicijative nisu dobili dovoljnu entitetsku podršku, iako je postojala opća većina, što znači da će uslijediti naknadno usaglašavanje.

U sličnom ritmu SNSD-ovi zastupnici nastavili su i u petak. Na protokol Parlamentarne skupštine BiH predali su Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, koji će biti razmatran na sljedećoj sjednici, i to po hitnoj proceduri. Hitna procedura znači da nema amandmana, već se traži usvajanje u obliku u kojem je zakon i predložen.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Oružane snage neće izaći na granicu, posebno ne prema Srbiji

U dokumentu koji je predložio SNSD između ostalog se spominju i skandalozne formulacije poput „zloupotreba genocida“, „ideja o genocidu“, te zahtijeva strogo krivično kažnjavanje svakog ko bi entitet RS stavio u ovaj kontekst.

Američke sankcije Miloradu Dodiku i snažan zapadni pritisak doveli su donekle do otupljivanja oštrice, odnosno vraćanja u institucije države. Motiv je, jasno, pokušati umanjiti štete koje bi po Dodika i njegovu stranku mogle uslijediti ukoliko nastave sa svojim rušilačkim pohodom.

No, Dodik se, iako se, možda, može povremeno primiriti, definitivno neće nikad smiriti pa, ako već i mora otići da sjedne u državne institucije, onda će to raditi na način da u njima pravi haos.

ČITAJ JOŠ:  Sedad Gadžun, brat ubijenog Vedada: Danas bi išli negdje na kafu za tvoj 34. rođendan

Šta je Dodiku cilj, jasno je, ono što upravo radi i prethodnih 15 godina – kroz izazivanje blokada, dizanje tenzija i sprečavanje bilo kakvog reformskog procesa uporno dokazivati da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, gušiti je i davati joj da funkcionira samo onoliko koliko je potrebno da i RS ne potone u totalni ponor. Da ta politika daje rezultate, pokazuje i činjenica da je BiH, u međuvremenu, dospjela na začelje regije po pitanju euroatlantskih integracija, da ima najniži ekonomski rast u regionu i da se na najvišem svjetskom nivou već duže vrijeme otvoreno priča o mogućnosti disolucije BiH ili izbijanja konflikta.

Povlačenje ručne

Ono što je jasno jeste da se Dodik neće umoriti. On nastavlja sa svojom politikom, očito ne birajući cijenu i žrtve. Njegovo povremeno hinjenje kooperativnosti i povlačenje ručne jeste upravo to – privremena kupovina vremena i zavaravanje protivnika, ispod kojeg permanentno traje realizacija projekta uništavanja države BiH.

ČITAJ JOŠ:  Popov: Neće biti "rata" Banje Luke i Beograda, Trivić bi, baš kao što je to Dodik, bila odana Vučiću

Zaključak koji se nameće je sumoran, ali jedini istinit – Bosna neće biti mirna dok god je na njenoj političkoj sceni Milorad Dodik ikakav politički faktor. I krajnje je vrijeme da toga i međunarodna zajednica postane duboko svjesna.

SNSD-ov zakon

Jasno je da je novi prijedlog SNSD-a nastavak pokušaja, kako negiranja genocida i međunarodnih presuđenih činjenica koje se nazivaju „idejama“, tako i izvrgavanja ruglu Bosne i Hercegovine i njenih najviših institucija predlaganjem nebuloznih zakona koji ne mogu dovesti ni do čega drugog osim daljnjeg produbljivanja tenzija i zaoštravanja odnosa u Bosni i Hercegovini.

GODISNJICA
MARKETING