AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Zbog novih mjera protiv koronavirusa koje su u Srbiji ove sedmice primjenjivane zbog pogoršane epidemiološke situacije, stanovnici pograničnih mjesta sa Bosnom i Hercegovinom su više nego ranije prelazili državnu granicu.

Brojni Mačvani i Sremci su više nego uobičajeno putovali u Bijeljinu ne samo zbog jeftinijeg goriva, već i da bi šopingovali u tržnim centrima, provodili se u tamošnjim restoranima i kafićima, posjećivali su velnes centre, frizerske i salone lepote, piše Telegraf.rs.

Sve što je u Srbiji proteklih sedam dana bilo zatvoreno, svega nekoliko kilometara preko državne granice je bilo dostupno i mnogi nisu odoljeti bez obzira što je u Bosni i Hercegovini zbog korona virusa pogoršana epidemiološka situacija.
Pooštravanje mjera i u RS

Odluka Kriznog štaba koju su mediji u Republici Srpskoj, slično kao u Srbiji, mnoge je zatekla na ručku u etno naselju nadomak Bijeljine koje je najbliže i omiljeno mjesto za porodične izlaske vikendom.

– Upravo sam pročitao da od sutra i ovde zatvaraju ugostiteljske objekte i tržne centre. Od sutra ćemo dolaziti samo po gorivo – priča Šapčanin S. D.

Od sutra je u Republici Srpskoj zabranjen rad ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara, frizera, kozmetičkih salona, velnes centara, skijališta i ustanova kulture.

– Sutra treba da idemo na proslavu mladenaca pa smo iskoristili da ovdje kupimo poklon jer kod nas ne rade prodavnice bijele tehnike. Ovde je jeftinije, a prilikom povratka u Srbiji možemo da ostvarimo povraćt PDV-a – kaže S. G.

Najviše prelaze mladi kojima su uskraćeni izlasci

Na graničnom prijelazu “Pavlovića most” kažu da su proteklse sedmice granicu više nego uobičajeno prelazili mladi ljudi kojima su u Srbiji uskraćeni izlasci u kafiće.

– Do nedavno je tamo bila i muzika uživo, koja je kod nas odavno zabranjena. Zašto da sjedimo kod kuće i odreknemo se provoda kada nam je blizu, svega desetak kilometara. Skoknemo na piće i vratimo se – priča jedan mladić.

Oštrije mjere

Nove, oštrije mere u RS, uvedene su zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom. Više portala u Bijeljini je nakon zaključavanja ugostiteljskih objekata u Srbiji i masovnijih dolazaka u njihov grad prenosilo stavove ljekara da to može negativno da utiče na epidemiološku situaciju.

– Ako je u Srbiji i Hrvatskoj „lockdown“, vi za vikend u Bijeljini možete da vidite samo strane registracije automobila. Dovoljno je da samo jedna osoba uđe zaražena, i imamo problem. Stanovništvo se nije pridržavalo propisanih mjera, a to je najmanje što svi zajedno možemo, da zaštitimo i sebe i druge, da poštujemo propisane mjere – rekla je za RTRS primarijus dr. Danijela Đukin, direktorka Doma zdravlja u Bijeljini.