Dok korona hara: Pomoć stoji na aerodromu jer niko ne preuzima obavezu da je uveze!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Humanitarna medicinska pomoć, koja je u BiH iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigla 27. maja, još se nalazi na međunarodnom aerodromu Sarajevo jer je nepoznat krajnji korisnik zbog čega nije podnesena carinska prijava za uvozno ocarinjenje, potvrdio je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

– Da bi se moglo izvršiti uvozno ocarinjenje uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, mora se, između ostalog, naglasiti i ko će biti krajnji korisnik ove humanitarne pomoći. Da bi se izvršilo oslobađanje to može biti institucija koja je nadležna za brigu o zdravlju ljudi – pojasnio je Kovačević. 

Kovačević je rekao da postoji pretpostavka da je u toku dogovor oko podjele humanitarne pomoći, kako bi se odredili i krajnji korisnici, na osnovu čega bi i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala potrebnu dozvolu.

– Kada bude kompletirana cijela dokumentacija očekujemo da će biti podnesena carinska prijava za uvoz na carinjenje – rekao je Kovačević.

Istakao je da se roba nalazi pod carinskim nadzorom, te da je produžen rok za 20 dana. 

– Očekujemo da se u tom roku podnese carinska prijava i izvrši uvozno ocarinjenje za ovu medicinsku opremu, kako bi što prije stigla do krajnjeg korisnika – zaključio je Kovačević.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH je 27. maja stiglo 2.145 paketa pomoći, raspoređenih na sedam glavnih paleta i osam manjih kontejnera ukupne težine 20.870 kilograma.

Srna