Dok obrazovanje tone sve dublje Institut zapošljava višeg saradnika za profesionalni razvoj direktora i pomoćnika direktora

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Situacija u obrazovanju KS-a sa svakom novom reformom dodatno se komplikuje i devalvira. Sve promjene se prelamaju preko leđa djece koja već od prvog razreda izučavaju ogroman broj predmeta, provode u školi jako puno vremena, a rezultatima sve to ne opravdavaju.

Reforme trebaju realizovati nastavnici koje niko ne pita nizašta, kojima se kontinuirano nameću brojne administrativne obaveze, što ne prati i rast plaća. JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja je osnovan kako bi bio  savjetodavno, edukativno i koordinaciono tijelo koje pokreće i usmjerava rast i razvoj odgojno-obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

No, da li je tako? Do sada su iz Sindikata reagovali više puta, zbog zapošljavanja koje je u Institut vršeno telefonskim pozivima, do edukacija koje se provode na vrat na nos pred početak školske godine. Zanimljive su i plaće, ali i radna mjesta u Institutu.

Bivša direktorica Prve gimnazije Lejla Tuzlak trenutno je viši saradnik za, vjerovali ili ne, profesionalni razvoj direktora i pomoćnika direktora. Ovaj posao Tuzlak obavlja za 2.069 KM osnovne plaće što je za skoro 1.000 KM više u odnosu na poziciju direktora.

U Registru imenovanih lica Kantona Sarajevo direktorica Instituta Senada Salihović sa VSS ima plaću 2.277 KM.  U svakom slučaju, najniža plaća u Institutu je 1.881 KM, dok se prosjećna plaća u obrazovanju kreće od 1.150 KM do 1.160 KM, a mnoštvo je prosvjetnih radnika koji primaju manje od 1.000 KM.

– Vlada Kantona Sarajevo na čijem je čelu pokvarenjak, demagog i populista (PDP) je formirala još jednu novu javnu ustanovu, novu “administrativnu aždahu” koja guta guta budžet na svih stranama i u samo jednom hotelu.

Bez konkursa je osoba kojoj je moral fluidna kategorija (OKMFK) zaposlila telefonom probrane, “genetski predodređene”, “istaknute” i “dokazane”. Imenovala je Vlada PDP Upravni odbor, koji se za razliku od istih u vrtićima i osnovnim školama plaća, i na čijem je čelu vizionar, doktor nauka koji je istovremeno nezaposlen.

Imenovala je Vlada PDP i Nadzorni odbor, koji se plaća, a nejasno je čemu služi ako je “Aždaha” u sistemu trezora. Imenovala je Vlada PDP čak, pazite sad’, Stručno vijeće, koje se plaća, a u čijem su sastavu ove egoiste sa UNSA, čije su plate duplo i trostruko veće od plata “rudara”: odgajatelja/učitelja/nastavnika u vrtićima i osnovnim školama.

Plate u novoj “administrativnoj aždahi” su preko 500 KM veće nego u vrtićima i osnovnim školama. Bitni su ishodi, a ishodi bi mogli biti protesti i štrajkovi u vrtićima i osnovnim školama zbog višemjesečnog maltretiranja učitelja/nastavnika koji nastavu izvode u 1. i 5. razredu a na red su došle i nove žrtve kvazireforme u režiji OKMFK, prokomentarisao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a i dodao da je reforma doživjela fijasko. Suvremena je napomenuo da se od učitelja, koji bi trebali biti i odgajatelji i učitelji, prave pisari – administrativni moljci.

– Nema hajra u obrazovanju dok se vlasti ne odluče na velika ulaganja u obrazovanje, naročito u uslove rada i plate radnika, reduciranje nastavnih sadržaja, broja obaveznih časova i predmeta i njihovo prilagođavanje 21. vijeku, zaključio je Sivro.