Dok Opća bolnica radi krajnjim naporima, Sebija Izetbegović i KCUS odbijaju pacijente

sebija 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bosna i Hercegovina posljednjih danas suočava se s istinskom zdravstvenom i socijalnom katastrofom. Zaraze koronavirusom bilježe rekorde, tako da se posljednjih dana broj dnevnih slučajeva novooboljelih kreće oko 1.000, a smrtni slučajevi mjere se u desetinama svaki dan. Tako su sama danas zabilježena užasavajuća 73 smrtna slučaja.

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, u Covid odjelu su trenutno na hospitalizaciji 82 pacijenta. Prema tim podacima, jasno je da je Opća bolnica skoro sustigla KCUS po broju hospitaliziranih pacijenata. Naime, na KCUS-u je trenutno 100 pacijenata. 

 Pored toga, ova bolnica sve vrijeme nastavlja pružati i ostale redovne usluge građanima. Ipak, iako se ljekari Opće bolnice nadljudskim naporima trude da prošire svoje kapacitete i pruže uslugu što većem broju građana, postoji ograničenje u broju ljudi koje Opća bolnica može primiti.  

Već sada, Opća bolnica je prenapregnuta, i nastojat će održati svoje kapacitete na određenom nivou do otvaranja izolatorija u ovoj bolnici, ali su i pored toga spremni osposobiti još 150 kreveta kako bi što veći broj građana dobio njegu.

Razlog zašto su Opća bolnica i njeni kadrovi primorani forsirati svoj rad do krajnjih granica možda će biti jasniji ako se uzme u obzir da se KCUS-u s druge strane, i pored daleko većih kapaciteta, na Covid odjeljenju trenutno nalazi svega stotinjak osoba, odnosno gotovo jednak broj kao i u Općoj bolnici. Naravno, ovo je daleko ispod kapaciteta KCUS-a, koji prema procjenama medicinskih stručnjaka u ovom trenutku može primiti najmanje 400 pacijenata, a također postoji opcija da se oslobode i daleko veći kapaciteti.

I osim što ne primaju ni približno pacijenata oboljelih od Covid-19 koliko bi mogli, prof. dr.Sebija Izetbegović i njen menadžment zatvorili su klinike za pacijente od ostalih oboljenja pod izgovorom zaustavljanja zaraze. Na taj način ne samo što oboljeli od koronavirusa ne mogu računati da će se KCUS pobrinuti za njih, nego također pacijenti od hroničnih i drugih bolesti već mjesecima teško ili nikako ne uspijevaju doći na kontrole, dijagnostiku, terapiju u ovoj instituciji, zbog čega se mnogim od njih zdravlje pogoršava ili čak i gore.

Nema nikakve sumnje da je za nastalu situaciju najodgovornija upravo direktorica KCUS-a, dr. Izetbegović. Nakon što je iz ove ustanove otjerano više od 170 specijalista, nekoliko stotina medicinskih sestara, nakon što su smanjeni kapaciteti i ugašen čitav niz klinika i medicinskih usluga, dr. Sebija Izetbegović i u jeku najveće zdravstvene krize s kojom se naša zemlja suočava nastavlja sa svojim bazobzirnim i za mnoge i potencijalno životno opasnim ponašanjem, gdje se kako zaražene od Covid-a, tako i redovne pacijente, ostavlja na milost i nemilost.  

 Iako se u međuvremenu povukla iz Paralementa FBiH kako bi se, navodno, mogla u potpunosti posvetiti liječenju pacijenata u jeku pandemije koronavirusa, dr. Izetbegović  to nije spriječilo da s pozicije direktorice KCUS-a uputi čestitku novoizabranom američkom predsjedniku Džou Bajdenu.  Iako na prvi mah ostaje nejasno kakva  tačno veze ima funkcija direktorice jedne bolnice s predsjednikom jedne države, i to vodeće sile svijeta, očito je Izetbegović svoju funkciju direktorice KCUS-a shvata krajnje uslovno i formalno, tj. da ona svoju stvarnu ulogu vidi u političkoj moći i vlasti. 

No zbog takvog odnosa prema poslu, odnosno tretiranja kliničkog centra kao političkog plijena vladajuće oligarhije, na kraju stradaju građani, koji imaju sve manje strpljenja za osionost i nemar direktorice KCUS-a, pa je tako nedavno pokrenuta i građanska peticija za njenu smjenu.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING