Dok raste broj oboljelih u BiH: Koliko se poštuju mjere samoizolacije?

04.05.2020., Beograd, Srbija - U okviru ublazavanja mjera donijetih u cilju sprecavanja sirenja virusa korona, od danas ponovo rade restorani i kafici. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Broj oboljelih od koronavirusa u BiH je i dalje u porastu. Veliki broj građana se pridržava propisanih mjera. Ipak, postoje i pojedinci koji krše odredbe, čak i ukoliko im je određena samoizolacija.

Razlog masovnog širenja virusa je popuštanje mjera ali i nemar određenih pojedinaca, koji se ne pridržavaju propisa. Iz MUP-a KS poručuju da oni i dalje vode kontrolu lica za koje je određena samoizolacija, a za koje se smatra da su glavni prenosnici virusa.

“Od strane policijskih službenika uprave policije i MUP Kantona Sarajevo, za sedam dana kontrolisano je 367 osoba na području Kantona Sarajevo, u smislu provjere da li poštuju izrečene mjere samoizolacije, odnosno izolacije, koje su donesene rješenjem od strane nadležnih zdravstvenih ustanova. Tom prilikom izvršeno je ukupno 1.866 kontrola za tih sedam dana.”

Federalni krizni štab je zbog ponovne ekspanzije virusa donio i nove preporuke, kojih se moraju pridržavati svi privredni subjekti.

”Pored toga što su izdate smjernice za rad privrednih subjekata, gdje imamo uposleno veći broj ljudi, ja još jednom da naglasim da je svaki privredni subjekt odnosno svaki poslodavac koji upošljava 20 osoba, bio dužan da izradi svoj krizni plan, te da u slučaju potrebe takav plan i aktiviraju.”

Kršenje preporuka za privredne subjekte i samoizolacije, samo znatno pogoršava stanje. U proteklih sedam dana samo u Kantonu Sarajevo je registrovano osam slučajeva kršenja propisane samoizolacije.

“Ono što je potrebno naglasiti jeste da su policijski službenici uprave policije MUP KS već u nekoliko slučajeva protiv određenog broja lica za koje je utvrđeno da ne poštuju ovakve donese od strane nadležnih kriznih štabova ministarstava zdravstva, podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.”

Građani se slažu da se drugi val pandemije upravo desio zbog neodgovornih pojedinaca, a neki su i sami bili svjedoci kršenja samoizolacije.

Ne pridržavaju se, maloprije sam vidio slučaj, gospođa je došla u dom zdravlja a pozitivna je”, “Evo vidite da ne nose maske“, “Svi smo krivi“, rekli su nam građani.

Prema članu 226. Krivičnog zakona FBiH, osobe koje ne poštuju propisanu samoizolaciju smatraju se krivičnim prestupnicima, zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije.

OKanal

GODISNJICA
MARKETING