AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U nedjelju će izraelski noćni klubovi otvoriti svoja vrata po prvi put u posljednjih godinu dana. Ovaj korak predstavlja povratak u normalan način življenja zahvaljujući velikom broju vakcinisanja u ovoj zemlji.

Povratak poznatih noćnih klubova se događa dvije sedmice nakon što su vlasti dale zeleno svjetlo za ponovno otvaranje restorana, kafića i barova.

“Raspoloženje je odlično, kao da se COVID nikada nije ni dogodio”, rekao je Fridman, vlasnik kluba Spoons u Tel Avivu, gradu koji se često naziva glavnim gradom zabave na Bliskom istoku.

Fridman planira klub otvoriti u aprilu zbog problema sa pronalaskom radnog osoblja. Vlada trenutno isplaćuje subvencije. Međutim, i sada se osjeća sretno jer je u proteklom periodu bilo zabavno u barovima i restoranima:

“Ljudi se ludo zabavljaju. Vakcinacija je definitivno uspješna i sretni smo što se sve vratilo u normalu.”

Za nešto više od tri mjeseca Pfizerom se vakcinisalo preko 55 posto stanovništva (ukupan broj stanovnika je 9 miliona). Izrael je u decembru dobio vakcine. Sklopljen je ugovor o nabavci 10 milona doza, a proizvođaču je dozvoljeno da pristupi podacima o pacijentima.

Rezultati su bili zapanjujući. Pfizer vakcina se pokazala 98,9 posto efikasnom u sprečavanju smrtnih ishoda i 95,8 posto efikasnom u zaustavljanju svih bolesti, pokazuju podaci izraelskog Minstarstva zdravstva.

Zemlja, koju su žestoko pogodila tri vala i britanska i južnoafrička varijanta virusa, je do sada zabilježila nešto više od 6.000 smrtnih slučajeva tokom pandemije.

Ipak, još uvijek se nisu u potpunosti vratili u normalno stanje. Noćni klubovi i koncertna mjesta u početku će biti ograničena na 300 ljudi, koji će morati nositi maske, a mnoga druga mjesta i dalje će biti ograničena na 75 posto kapaciteta. Za ulazak u mnoge ustanove i na mnoge događaje potreban je “zeleni pasoš” koji pokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od COVID–a 19, što kod nekih izaziva etičku zabrinutost.

Stručnjaci UN-a za ljudska prava također su kritikovali izraelsku vladu zbog toga što Palestincima nije osigurala pristup vakcinama na okupiranim teritorijama Zapadne obale i Gaze, gdje je vakcinacija jedva započela.

No, slavljeničko raspoloženje u Izraelu ipak nudi uvid u postpandemijsku budućnost koju je obećavala masovna vakcinacija, zbog čega se Azija i bori za ubrzanje procesa vakcinacije.