Portal 072info

Dok se Hrvatskom širi novi soj virusa, vlasti BiH ne razmišljaju o mjerama za susjede

Screenshot 5 974
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Hrvatskoj se pojavio škotski soj koronavirusa koji se prema tvrdnjama naučnika širi mnogo brže, pa i u kontaktu koji traje kraće od 15 minuta. Srbija svakodnevno bilježi nekoliko hiljada novozaraženih, a raste i broj umrlih. No ništa od toga i dalje nije ponukalo Vijeće ministara BiH da na dnevni red stavi prijedlog o uvođenju obaveznog PCR testa za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao što su te države uvele mjere za državljane BiH. Kako je nedavno kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, on nije pobornik recipročnih mjera.

Kao što smo više puta pisali, politika je u BiH definitivno i nažalost davno preuzela primat od zdravlja i interesa građana.

Prema pisanju hrvatskih medija, u Hrvatskoj se pojavio novi soj virusa, škotski, koji se širi brže od dosadašnjeg koronavirusa. Škotski soj otkriven je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u ukupnoj ga je populaciji sada oko 20 posto, piše 24sata.hr.

Brzo širenje novih sojeva moglo bi biti problem za daljnje vakcinisanje stanovništva jer će se i vakcina morati modificirati nastavi li novi soj svoje širenje. Na sreću, nije dokazano da novi sojevi pogoršavaju simptome. Jednako tako, naučnici tvrde da vakcinu mutiranom virusu mogu prilagoditi za samo mjesec i po.

BiH je koliko-toliko uspjela staviti epidemiološku situaciju pod kontrolu, za razliku od mnogih zemalja Evrope u kojima je lockdwon na snazi sedmicama, a negdje čak i mjesecima.

Da bismo održali takvu povoljnu situaciju potrebno je ne dozvoliti uvoženje virusa, a to se na određeni način može spriječiti i uvođenjem obaveznog negativnog PCR testa na granicama naše zemlje.

Ukoliko dođe do pogoršanja situacije i pojave novih sojeva virusa, pitanje je ko će odgovarati za to s obzirom na to da se ignorišu zahtjevi za uvođenje pojačanih mjera na granicama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME