Dok se zahuktava predizborna kampanja sve izraženije miješanje vjerskih zajednica

Dok se zahuktava predizborna kampanja sve izraženije miješanje vjerskih zajednica

Zahuktavanje predizborne kampanje iako su izbori tek za tri mjeseca primjetno je i kroz sve češće sastanke vjerskih i političkih lidera, ali i kroz komentare dnevnopolitičkih događaja koje daju vjerski lideri.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine više od 96 posto stanovništva se izjasnilo da pripada jednoj od tri najveće vjerske zajednice. Vjerske zajednice i vjerodstojnici uživaju veliki ugled u društvu te imaju pristup ogromnom broju potencijalnih glasača što ih čini itekako poželjnim kod političkih lidera.

Milorad Dodik (SNSD) je tako skupa sa čak sedam pravoslavnih svešetnika bio prisutan na otvaranju benzinske pumpe, a po običaju je i zapjevao. Polovinom jula Dodik je održao i sastanak sa patrijarhom Porfirijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za kojeg je rekao da se govorilo o stanju na Kosovu i “problemima sa kojima se srpski narod suočava u BiH”.

Prijateljske odnose sa patrijarhom Porfirijem, Dodik je pokazao i polovinom mjeseca juna kada ga je dočekao u destileriji u Laktašima gdje su zajedno degustirali vina.

To koliko ozbiljno Dodik računa na podršku vjerskih zajednica govori i njegova najava da će svi vjerski službenici platu da primaju iz budžeta entiteta Republike Srpske.

Nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić je na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu održanom u Mostaru prvog jula kazao, između ostalog, kako Hrvate frustrira nepravdena unutrašnja podjela države, a komentarisao je i izborni zakon.

“Hrvate frustrira nepravedna unutrašnja podjela države, čija je upravna struktura u oba entiteta na njihovu štetu, zatim neriješeno nacionalno pitanje te činjenica, da biračku volju pojedinca i naroda obezvrjeđuje izborni zakon,” kazao je nadbiskup Vukšić.

Fra Ivo Marković i reisul-ulema Husein ef. Kavazović su se u proteklim danima uvukli u javnu debatu oko izbora Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Fra Marković je optužio Islamsku zajednicu u BiH da je direktno agitovala da se glasa za Komšića, na što je reagovao reisu-l-ulema negirajući navode i rekavši da su stavovi fra Markovića jednaki stavovima koje plasira HDZ.

U bajramskoj hutbi reisul-ulema Kavazović je poručio “svaka vlast je obavezna poštovati javni moral. U protivnom, mi nismo dužni poštovati takvu vlast, niti odluke koje ona donosi”.

Reisul-ulema Kavazović je na manifestaciji “Dani bosanske duhovnosti-Karići 2022” osvrnuo se na reakcije na kontroverznu izjavu o “prebrojavanju Bošnjaka” koju je ranije dao lider SDA Bakir Izetbegović.

“Ovih dana čujem glasove koji kažu što nas to prebrojavaju. Želim vam ovdje sasvim iskreno kazati. Da se nismo prebrojavali onda kad je trebalo da se prebrojavamo, ne bismo danas ovdje bili. Ovo mjesto bi bilo u nečijim tuđim rukama. Jašta nego ćemo se prebrojavati. Želimo to uraditi radi naše djece,” rekao je reisul-ulema.

Da je situacija uzavrela pokazuje i reakcija stranke Narod i pravda koja je u otvorenom pismu reisul-ulemi Kavazoviću napisala da u izjavama aludira na podršku jednoj stranci i jednom kandidatu i da na taj način dovode u pitanje svoj kredibilitet i institucije Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica je na ove optužbe odgovorila da ih doživljavaju kao pokušaj discipliniranja i da je to do sada radio samo HDZ. Također, poručili su Islamska zajednica neće ići u NiP po svoje mišljenje.

Vjerski lideri kao i svi drugi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na javno izlaganje političkog mišljenja i političkih stavova ali njhovo ponašanje zbog funkcije koju imaju u društvu treba biti odgovorno i cilju smirivanja tenzija i preporučivanja odgovorne kampanje.

Također, spuštanjem u prljavštinu niskih strasti predizborne kampanje vjerske zajednice gube dio “sakralnog” oreola koji im nudi određenu zaštitu od javne kritike. Direktnim i indirektnim učestvovanjem u političkim kampanjama gube svoj položaj neutralnog medijatora što u konačnici može dovesti do alijenacije pripadnika vjerskih zajednica koji nisu na istoj političkoj liniji kao vjersko liderstvo.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE