1AFD5562 BAFF 4C7C B1AC A860A463C442
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021


Tabuti s posmrtnim ostacima 19 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koji će u nedjelju, 11. jula, biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, ispraćeni su ispred Predsjedništva BiH

E9F63300 7C35 4EE5 B8FB 6FF181AAB3F6
Pohvalili se odlaskom Štete

Stotine građana izašlo je na ulicu kako bi odali počast i posljednji pozdrav za 19 žrtava genocida u Srebrenici. Među njima su, između ostalih, bili i reis-ul-ulema Mustafa Cerić, brojni politički zvaničnici, uključujući i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji ovih dana boravi u službenoj posjeti BiH.

No, s izuzetkom SDP-ovog ministra saobraćaja Adnana Štete, među njima nije bilo ministara iz Vlade Kantona Sarajevo. Oni su imali “preča posla”. U trenutku dok su se u Sarajevu ispraćali tabuti s ostacima žrtava genocida u Srebrenici, veći dio ostatka Vlade KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, jučer je pohodio Bjelašnicu. Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama Forto i ministri isprobali su vožnju kvadovima, iako ljubitelji prirode upozoravaju na štetnost ovih vozila za prirodu.

Na fotografiji se pored Forte vide ministar MUP KS Admir Katića, ministar privrede Adnan Delić, ministar zdravstva Haris Vranić, ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić, ministrica rada i socijalne politike Ivana Prvulović, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, ministar kulture i sporta Samir Avdić te ministar finansija Davor Čičić.

Valjda tako “moderna” Vlada trojke na čelu sa Edinom Fortom zamišlja “team building” između ministara.

F38E05D5 ACFC 47B2 8E50 51A0EDA75125
Dritan Abazović je bio ispred Predsjedništva, Vlada KS ne

Primjer Nenadića

No tolika bešćutnost i nemar da, pred 11. juli dok stotine građana Sarajave ispraća tabute za Srebrenicu, ministri Vlade KS smatraju važnijim otići na Bjelašnicu u provod je, najblaže rečeno, sramotna.

Tek nešto manje je sramotna činjenica da se ovo uživanje na Bjelašnici odvijalo u petak, usred radnog vremena, dok grad kojim upravljaju vrvi problemima od gomilanja smeća do nepravovremene vakcinacije u sarajevskoj Zetri.

Za razliku od Vlade Edina Forta,Vlada Kantona Sarajevo koju je predvodio premijer Mario Nenadić prošle godine je prekinula sjednicu, te su svi ministri dočekali i odali počast tabutima žrtava srebreničkog genocida, nakon čega su se vratili na sjednicu.

67637CF6 2AFC 4F96 A624 9F3395A3376E
Vlada KS odaje počast žrtvama genocida 2020.