Dok su sve češće žute trake u KS, Katica tvrdi: “Policija radi dobar posao”

Policija trake
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kriminalno podzemlje je uzdramno nizom akcija u BiH, a sve se prelilo na ulice Sarajeva, gdje su sinoć eksplodirale dvije bombe. Tvrdi to prvi čovjek ministarstva unutrašnjih poslova KS Admir Katica. Građani su zabrinuti, a novinari poručuju, ministar je mogao bar sazvati press konferenciju i objasniti šta se to događa u glavnom gradu BiH.

Veći igrači

Po treći put, u posljednja dva mjeseca MUP KS razvio je žutu traku u Pofalićima. Prvi put sredinom decembra ubijen je Mehmed Ramić, mjesec dana kasnije, ubijen je njegov prijatelj Kenin Lukač, a sinoć je pred kafić Hill bačena bomba.

Evelin Trako, novinar crne hronike u listu Dnevni Avaz za N1 kazao da je najveća tragedija što su to mladi momci.

“Jutros je bačena bomba na jedan kafić, navodno ima veze s tim. Taj sukob nije prestao. Šta je sljedeće. Sigurno da ovo u Sarajevu što se događa u posljednja dva mjeseca, ubistva… da je to obračun dvije grupe iznad kojih sigurno stoje veći igrači. To sigurnosne agencije sigurno znaju“, rekao je Trako.

Došlo je do poremećaja na regionalnom, pa čak i svjetskom tržištu narkotika tvrdi komesar MUP-a KS, još je neizvjesno kakve će to posljedice imati.

Da MUP dobro radi svoj posao vjeruje stručnjak za bezbjednost Jasmin Ahić.

“Kada vidimo ovo što policija radi, uspješne akcije koje smo imali u Srbiji, od Belivuka preko razračunavanja i rata u regionu između škaljarskog i kavčanskog klana koji se provodi kroz Srbiju, pa imamo reperkusije na Srbiju i BiH, vidimo da u sistemi i mreže koje imamo među njima su poremećene”, naveo je Jasmin Ahić, stručnjak za bezbjednost.

Danima crna hronika puni stupce na portalima i u novinama. Sagovornik N1 kaže, imena u tekstovima se često ponavljaju. Policiji su od ranije poznata.

“U svakoj državi dogodi se vanredna konferencija za novinare, najmanje što može prvi čovjek policije da uradi, da kaže neku smirujuću poruku da pošalje građanima. Ja to nisam vidio“, istaknuo je Trako.

Pitali smo prvog čovjeka, ministra unutrašnjih poslova MUP-a KS Admira Katicu. Kaže, MUP KS radi dobar posao.

“Policija radi dobar posao, posebno sa aspekta borbe protiv kriminala, sve što se dešava u BiH u tome učestvuje MUP KS, sarađuje sa policijskim agencijama, i istražuje krivična djela koja uznemiravaju kriminalno podzemlje zbog čega, na neki način i imamo ove ekscese na području KS”, kazao je Katica.

Da se u BiH trguje sa velikim količinama narkotika, i da je u to uključen veliki broj osoba, među kojima i policajci, potvrdilo je raskrinkavanje korisnika aplikacije Sky, niz akcija rezultirao je desetinama uhapšenih, i stotinama kilograma oduzete droge, i pitanjem koliko je ostalo na teritoriji BiH.