Dok sve stagnira, drvni sektor u BiH cvjeta, za osam mjeseci izvoz prešao milijardu KM

drvo sjeca unsplash 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Za osam mjeseci 2021. izvoz drvnog sektora iznosio je 1.073.179.274 KM ili 32,4 posto više nego u istom periodu 2020., a 21,2 posto više nego u istom periodu 2019. godine.

Sve grupe proizvoda u poređenju sa istim periodom 2020. imale su veći izvoz, dok je u poređenju sa istim periodom 2019. manji izvoz proizvoda šumarstva, parketa i podova. Učešće izvoza skupine drvo i proizvodi od drveta bilo je 56,2 posto, dok je učešće izvoza namještaja i montažnih kuća iznosilo 45,8 posto.

U posmatranom periodu, ostvaren je uvoz od 303.610.139 KM ili 3,4 posto više nego u istom periodu 2020., tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 353,4 posto.

– Kompanije su uložile velike napore kako bi ostvarili dobre izvozne rezultate. Zbog značajnog porasta cijena sirovina i repromaterijala, koji u nekim slučajevima iznosi i preko 100 posto, kompanije će morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne. Nedostatak sirovine je i dalje veliki problem, jer se još uvijek velike količine šumskih sortimenata, a posebno rezane građe izvoze. Iako je potražnja za proizvodima finalne prerade drveta velika, proizvođači ne mogu da prihvate sve narudžbe zbog nedostatka sirovina, rečeno je na sjednici Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, kako ocijenjuje Odbor, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, tako da je pitanje da li će kompanije moći da podnesu porast minimalne plate, iako su svjesni da do povećanja plata mora doći kako bi zadržali radnike.

Na četvrtoj sjednici Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva vođena je rasprava o poslovanju kompanija drvnog sektora za osam mjeseci 2021. u poređenju sa istim periodima 2020. i 2019. godine.

GODISNJICA
MARKETING