0634F37C 8CCC 4BF1 8FB3 705D364E75B6
Foto Klix: Sa večerašnje proslave u Vranduku
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

I dok traje apsolutni fijasko Stranke demokratske akcije, koji ova nekada najjača stranka ne bilježi od svog osnivanja, u Zenici je večeras obilježena 31. godišnjica postojanja ove stranke u gradu čelika koju iz dana u dan napuštaju njeni najjači kadrovi. 

Uvidjevši da SDA brod tone, da je postala stranka interesa jedne porodice, da im se na predstojećim izborima nazire potpuni politički krah, ova stranka svakodnevno bilježi ispisnice uglednih članova. 

No, to nije spriječilo Gradski odbor SDA Zenica da na tvrđavi u Vranduku obilježi godišnjicu postojanja, a na skupu su poslani pozivi na jedinstvo kako bi se pokazala jačina stranke, ali i države.

Međutim, ovaj skup predstavljao je sve samo ne pokazatelj jačine stranke. Podsjetimo, nekad su “Arene” bile nedovoljne da ugoste sve poštovaoce SDA, što nije bio slučaj večeras. Naime, nekolicina simpatizera se okupila na tvrđavi i simbolično osilikala ovu građevinu sa stalnom “vojnom” postavom (definicija tvrđave, op.a.), odnosno stvarnim brojem onih koji danas podržavaju rad ove stranke pred potpunim kolapsom. To, u suštini, i jeste stvarno stanje onih koji danas prate ideju SDA.

I baš kako su tvrđave građene na teško pristupačnim mjestima, tako da im se moglo prići samo sa jedne strane, to je upravo SDA i postala. Može se prići samo porodici Izetbegović, a koji gledaju isključivo vlastite interese dok se stranka i kadrovi koji uživaju poštovanje svakodnevno odlučuju obrisati sa spiska članova SDA.

Čak i oni kadrovi vrijedni poštovanja koji im ne okrenu leđa bivaju degradirani, a kako je to učinjeno prije sedam dana kada je Skupština ZDK izglasavanjem izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima MUP-a ZDK penzionisala najboljeg komesara u BiH Semira Šuta. 

Osim odlaska članova ove stranke, politički ostvarenih, sve je evidentniji pad podrške ove stranke. U prilog tome govori debakl ove stranke na posljednjim Lokalnim izborima u Zenici, kada je po drugi put pobjedu odnio nezavisni kandidat Fuad Kasumović. Ipak, niko nije ni slutio da će Kasumović, bez ijednog obećanja i političkog skupa, doslovno poniziti SDA u Zenici osvojivši oko 33.000 glasova za gradonačelnika, najviše od svih kandidata za ovu poziciju u FBIH. 

Sve navedeno najbolja je uvertira za još jedan izborni poraz uoči Općih izbora, a koji su nikad bliže. 

Ko je sve napustio SDA?

Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Elmedin Konaković, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, samo su neki od kadrova koji su napustili SDA ili su isključeni iz stranke.

Kao razloge izlaska iz te političke partije su navodili nezadovoljstvo radom stranke i njenim rukovođenjem.

Elmedin Konaković je bio od 2004. godine član Stranke demokratske akcije (SDA). Obnašao je funkciju vijećnika u Opštini Centar Sarajevo, poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, a u martu 2015. godine je imenovan za predsjednika Vlade Kantona Sarajevo. Početkom 2018. godine podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, a potom i izašao iz SDA. U istom mjesecu osnovao je stranku “Narod i pravda”.

Aljoša Čampara obnaša dužnost ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Bio je član Predsjedništva SDA, a u februaru ove godine je napustio stranku i prešao u stranku Narod i Pravda.

Senad Šepić je bio član SDA od 1995. godine. Iz stranke je isključen u aprilu 2017. Nakon toga je učestvovao u osnivanju nove političke stranke – Nezavisni blok, čiji je predsjednik.

Sadik Ahmetović je bio član Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. U maju 2017. godine isključen je iz SDA i sada nije član nijedne stranke.

Podsjetimo, Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić podnio je danas ostavku i napustio ovu stranku. Ostavka je neopoziva, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

“Ova odluka je jedina moguća imajući u vidu da u SDA nisu napravljene promjene koje bi vodile povratku uticaja i koalicionog kapaciteta stranke”, kazao je on.

Zvizdić je naveo i kako je u nekoliko navrata “apelovao da presonalni interesi moraju biti podređeni opžem interesu”, ali da imenovanje novih imenovanja ne daje nadu u promjene.

“Previše je deklarativnih objava, a premalo konkretnih pomaka”, istakao je Zvizdić.

Denis Zvizdić je poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Uoči poslaničkog mandata je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Zbog zastoja u formiranju vlasti na državnom nivou, bio je na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do decembra 2019.

Zvizdić je obnašao i funkciju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na opštim izborima osvojio mjesto u Kantonalnoj skupštini i delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na izborima 2010. godine je izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH u kojem je do 2012. vršio funkciju predsjedavajućeg.

Bio je član SDA od 1991. godine. Godine 2013. je izabran za člana Glavnog odbora SDA, a za potpredsjednika 2015. godine.

U nekoliko navrata nakon lokalnih izbora u BiH najavljivao je mogućnost napuštanja stranke ukoliko ne dođe do suštinskih promjena.