ljudi 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Dok čekaju vakcine i početak imunizacije, građani su suočeni s različitim mjerama za suzbijanje korona virusa. Neujednačene su među entitetima, ali i kantonima. Iako struka preporuča zaključavanje, na taj potez odvažilo se samo rukovodstvo Kantona Sarajevo.

Struka upozorava, ugostiteljski objekti prijetnja su, teško je kontrolisati poštivanje mjera, a onu o nošenju maske u zatvorenom, praktično nemoguće. Ispijanje kafe prijetnja je i u bolnicama.

“Jedna studija iz Španije kaže da je najveći procenat oboljelih zdravstvenih radnika bio u momentu kada su napuštali bolesničke sobe, odlazili u sobu za odmor, skidali masku, i troje ili četvero njih popilo kafu. Da li je sada jasno”, pita Peđa Kovačević, šef interne klinike za nehirurške grane UKC RS.

Upravo slušajući upozorenja struke, Kanton Sarajevo, najveće žarište, odlučio je zatvoriti kafane na petnaest dana. Policijski sat koji je u FBiH na snazi od 23 sata, u KS će počinjati u 21, uz izuzetke.

“Svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području KS, uposlenici čiji se rad odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taksi te vozači teretnih vozila”, poručuju iz Vlade KS.

Na produženje policijskog sata su se odlučili i drugi kantoni. Uz to sve su oči usmjerene ka inspekcijskim službama, koje bi trebale kontrolisati poštivanje postojećih mjera.

Obzirom da se policijski sat razlikuje od kantona do kantona, i da najranije počinje u Zapadno-hercegovačkom kantonu najbolje bi bilo da svoje kretanje prilagodite tome, pa da na put krenete ranije”,

Na zatvaranje poput Kantona Sarajevo niko se ne odlučuje. Iz Istočnog Sarajeva su poručivali da neće slijediti KS uprkos preporukama struke.

“Ako ne popravimo situaiciju, ovo je i poruka javnosti, moraćemo zatvoriti grad na duži period. Onda će drugi da trpe još veće mjere”, kaže Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Krizni štab u RS donio je odluku o zabrani okupljanja više od 30 lica. Zabranjena je i prodaja alkohola od 22 sata do 6 ujutro.

“Ono što svi građani RS moraju znati je da je institut predložio rigoroznije mjere. Imamo izuzetno nepovoljnu epidemiološku situaciju, svi parametri pokazuju da će i dalje biti tako. Na žalost institut će i dalje insiistirati na strožijim mjerama kako bi se cjelokupna situacija sanirala”, naglašava Branimir Zeljković, direktor Zavoda za javno zdravstvo RS.

Građani, manje ili više uplašeni, manje ili više poštuju mjere. U nekim slučajevima, uprkos želji, teško se zaštiti.

Anketa:

“Mislim da su trebale mjere da se uvedu na nivou BiH, a ne na nivou Kantona Sarajevo. Ovako građani mogu da idu bilo gdje i sprovode svoje mjere”.

“Zatvaranje ugostiteljskih objekata je jedini način da se sačuvamo”.

“Mislim da se trebaju zatvoriti i svi ostali kantoni, posebno USK gdje ima mnogo zaraženih migranata, mnogo dijaspore koja dolazi. Treba sve poštovati”.

I dok vlasti donose različite mjere, za građane važi ista preporuka. Nosite maske, držite distancu, a krećite se samo kuda morate.