Portal 072info

Dok zapad zarađuje milione eura na legendama, nacionalni spomenici BiH propadaju!

Svjetske metropole komercijalizirale su svaki kutak grada, praveći atraktivne turističke destinacije i od najbanalnijih legendi, piše novinska agencija Patria.

Tako, čuvena statua “Maneken Pis”, simbol grada Brisela, godišnje privuče stotine hiljada turista, koji glavnom gradu EU ostave milione eura.

Priča i nije toliko uvjerljiva. Legenda kaže da je neimenovani mališan vlastitom mokraćkom ugasio fitilj bureta sa barutom kojeg su osvajači podmetnuli pod gradske zidine.

Šezdesetak centimetara visoka statua dječaka koji piški, napravljena početkom sedamnaestog vijeka, danas predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Briselu.

Bosna i Hercegovina turistima ima ponuditi također atraktivne destinacije, mnoge od njih i sa daleko boljim pričama od onih koji zemljama zapada donose milione KM, no lokalne vlasti taj potencijal još uvijek ne koriste, a da niko ne zna zbog čega.

Tako, jedno od atraktivnih turističkih destinacija u BiH – Partizansko groblje u Mostaru – izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u, već više od 20 godina leži obraslo u korov, iako se nalazi svega nekoliko minuta od centra garada. Groblje je izgradio, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović, u znak sjećanja na poginule mostarske partizane, antifašite i u čast svih onih koji su u Drugom svjetskom ratu borili protiv fašizma diljem Evrope i svijeta.

Groblje se prostire na 5.000 metara kvadratnih, sagrađeno na šest nepravilnih terasa, 2006. je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i smatra se jednim od najljepšim arhitektonskih projekata na Balkanu.

Mostarci od lokalnih vlasti traže da se ovaj historijski spomenik adaptira i uvrsti u turističku ponuda Mostara, ali vlasti još uvijek niša ne čine da ožive ovo kultno mjesto, piše Patria.

bh-index.com

Podijelite članak