DOKAZANO: Dojena djeca su inteligentnija i prosječno bolje zarađuju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ova studija je ponudila prve dokaze da dugotrajno dojenje ne samo da povećava inteligenciju, već ima znatan utjecaj na individualnoj i društvenoj razini poboljšanja obrazovanja i učenja novih sposobnosti.

Poznato je kako produljeno dojenje može imati mali utjecaj na djetetov IQ u odrasloj dobi, no do sada nije bilo provedeno ovako opsežno istraživanje koje bi ponudilo konkretne primjere i brojke, piše “Index“.

Istraživanje je provedeno u Brazilu nad gotovo 6 000 djece u posljednjih trideset godina. Tako su se uspješno promatrali dugoročni učinci dojenja. Gotovo 3 500 djece s početka istraživanja sada su odrasli tridesetogodišnjaci koji su podvrgnuti testovima inteligencije u svrhu istraživanja. Dojena djeca doista jesu inteligentna, više su se školovala i do 30. godine zaradili više od djece koja nisu bila dojena.

Ova studija je ponudila prve dokaze da dugotrajno dojenje ne samo da povećava inteligenciju, već ima znatan utjecaj na individualnoj i društvenoj razini poboljšanja obrazovanja i učenja novih sposobnosti.

Djeca koja su dojena šest mjeseci, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dobila su većinu prednosti za zdravlje poput onih beba koje su dojene duže od 6 mjeseci. Osim obuhvaćanja različitih dobi, ovim istraživanjem koje je započelo u 80-ima obuhvaćene su majke iz svih društveni slojeva.

Osim samog dojenja, u obzir je uzeto mnogo činjenica poput prihoda obitelji, obrazovanje roditelja, genomski čimbenici, majke koje su pušile tijekom trudnoće, životna dob, težina pri porodu i način poroda kako bi se izbjegli iskrivljeni rezultati.

Sve dojene bebe prema ovom istraživanju su imale veći kvocijent inteligencije, provele više godina obrazujući se i bolje zarađivali. No, što je dijete više dojeno i prednosti su veće. Djeca koja su dojena 12 mjeseci imali su veći IQ za 4 boda, godinu više školovanja i zarađuju oko 750 kn mjesečno više.

Naravno, ne može se potpuno isključiti mogućnost da je majka osim dojenja i pravilnim odgojem pomogla djetetu da bude uspješnije. Postoje dokazi iz drugih istraživanja koji su dokazali koliko su hranjive stvari iz majčinog mlijeka zapravo neophodne za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava.

Dr. Colin Michie podsjeća kako dojenje ima i mnogih drugih blagodati za djetetovo zdravlje kao smanjivanje opasnosti od infekcija uha, manji rizik od pretilosti kod djeteta, ali je ovo istraživanje pokazalo na vrlo zanimljiv način proces od samog početka – rođenja djeteta i početka dojenja pa sve do nizanja uspjeha tijekom života tih istih ljudi.

GODISNJICA
MARKETING