Doktor Bakir Nakaš: U aprilu i maju imat ćemo najtežu borbu

Podijelite vijest

Poznati sarajevski ljekar, infektolog Bakir Nakaš u razgovoru za “Dnevni avaz” kazao je da su nadležni još u januaru bh. zdravstvenim ustanovama naložili da svaka od njih, shodno svojim raspoloživim kapacitetima, pripremi plan za slučaj prirodne katastrofe koji uključuje i plan u slučaju izbijanja zaraze.

Tri scenarija

– Većina zdravstvenih ustanova to je i uradila. U takvim situacijama moraju se pripremiti na tri scenarija. Morala se pretpostaviti svaka mogućnost ulaska virusa u sistem, što uveliko može poremetiti rad. Drugi scenarij je da se nakon ulaska virusa u ustanovu moraju imati predviđene stvari, poput prikupljanja podataka, dezinfekcije i sklanjanja ljudi u izolaciju. Treći je ujedno i najgori scenarij, a on se odnosi na to da je zaražena cijela bolnica i u tom slučaju ne možete nikako primati oboljele – pojašnjava Nakaš.

 Osvrnuo se i na slučajeve u BiH, odnosno ulazak virusa u zdravstvene ustanove.

– Kod nas je nezgodno to što je većina bolnica kompaktna u jednoj zgradi. Imaju jedan lift, jedan sistem i vrlo teško je presjeći puteve zaraze. U prijevodu – ako vam je jedan dio zaražen, morate cijelu zgradu na neki način odvojiti – dodaje Nakaš.

Pad krivulje

Kada je u pitanju vrhunac širenja koronavirusa u BiH, Nakaš ističe da sve zavisi od ponašanja ljudi.

– Ako smanjujemo fizički kontakt, smanjujemo i mogućnost zaraze, a samim tim i broj registriranih slučajeva. U aprilu i maju imat ćemo najtežu borbu, a smatram da bismo u junu mogli očekivati pad krivulje – potcrtava Nakaš.

Avaz.ba


Podijelite vijest