AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ljekar Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Rusmir Baljić je na Skupštini Kantona Sarajevo govorio o medikamentima koje koriste za liječenje zaraženih koronavirusom.

Baljić, koji je šef Infektivne klinike KCUS-a, se osvrnuo na tri lijeka koja su posebno tražena tokom pandemije, a to su Remdesivir, Tocilizumab i Favipiravir.

Napomenuo je da je Remdesivir razvijen kao eksperimentalni lijek protiv ebole. Ocijenio je da je u prvim mjesecima pandemije Remdesivir davao ohrabrujuće rezultate, ali da se to mijenjalo kako je vrijeme odmicalo.

Baljić je ukazao da je KCUS napravio protokol za korištenje ovog lijeka.

“Studijom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao relevantne institucije, je utvrđeno da ovaj lijek smanjuje vrijeme oporavka u bolnici. Indikacije su se promijenile i napravili smo protokole za hospitalni tretman oslanjajući se na iskustva iz Italije i Hrvatske. Ova terapeutska opcija je još u našim protokolima”, rekao je.

Potcrtao je da ne postoji konsenzus o ovom lijeku.

“U Sjedinjenim Američkim Državama ga daju unutar deset dana. Mi se oslanjamo na Njemačku gdje se preporučuje da se pacijentima obavezno daje unutar pet do sedam dana, a najbolje kroz tri dana”, istakao je Baljić i dodao da ovaj lijek još nije registrovan u Bosni i Hercegovini.
Izjavio je da se on nabavlja iz susjednih država i da može imati pozitivne ishode ako se rano koristi.
“S Tocilizumabom imamo jako dobra iskustva”

Govoreći o lijeku Tocilizumab, naglasio je da se daje u jednoj dozi, da je dostupan u apotekama i da je jeftiniji od Remdesivira.

Upozorio je da KCUS sada nema dovoljno ovog medikamenta.

“KCUS je prošle godine osigurao 450 doza lijeka, ali je sada to zanemarljiva količina jer se brzo troši. Daje se teško oboljelim osobama”, kazao je.

Naglasio je da imaju jako dobra iskustva s Tocilizumabom i da će i dalje nastojati da je što više koriste.
“Na različitim lagerima dvije hiljade doza Favipiravira”

Za Favipiravir je naveo da ga je bilo u velikim količinama. Napomenuo je da Agencija za lijekove još nije odobrila njegovo korištenje.

“Skoro dvije hiljade doza ovog lijeka je na različitima lagerima. Taj problem se mora riješiti. On je dio protokola u Turskoj i Rusiji, ali nije u zapadnim državama. U Turskoj je davao odlične rezultate”, rekao je i dodao da se oni besplatno daju za liječenje pacijenata na KCUS-u.
“Zdravstveni radnici neće moći još dugo izdržati”

Baljić je također upozorio da je epidemiološka situacija vrlo teška i pretpostavlja da je jedan od razloga za to i britanski soj koronavirusa.

Pozvao je na poštivanje epidemioloških mjera i naglasio da zdravstveni radnici neće moći još dugo izdržati ovaj intenzitet pandemije.

Podsjećamo, hitna sjednica kantonalne Skupštine se održava zbog teške epidemiološke situacije u Sarajevu.