Doktor bh. bolnice: Nikad teže stanje, imamo granice izdržljivosti

Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Dragan Rakanović rekao je da od početka pandemije vkoronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije bilo teže stanje nego što je ovih dana, jer je svakodnevno veliki priliv pacijenata, od kojih veliki broj ostaje na bolničkom liječenju.

Rakanović je naveo da se broj pregledanih pacijenata dnevno kreće od 170 do 220, od kojih oko 50 ili 60 ostaje na liječenju u bolnici.

“Kliničke slike pacijenata variraju, a uglavnom se na liječenje primaju pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom, dok određeni broj njih završava i u jedinicama intenzivnog liječenja na respiratorima”, rekao je Rakanović za ATV.

On je upozorio da je broj pacijenata svaki dan sve veći, što umanjuje i kapacitete UKC-a, odnosno mogućnost primanja pacijenata na bolničko liječenje.

Rakanović je dodao da se, nažalost, svakodnevno bilježe smrtni ishodi pacijenata koji se liječe od COVID-a.

Prema njegovim riječima, UKC Srpske proširuje svoje kapacitet za kovid odjeljenja.

“To je veoma težak proces, jer ionako radimo u veoma teškim uslovima, zbog specifičnog stanja u kojem se oboljeli nalaze, ali i opreme koju ljekari moraju da koriste”, rekao je Rakanović.

Doktor je ukazao i da je starosna dob teško oboljelih i životno ugroženih pacijenata između 40 i 80 godina.

“Građani moraju da shvate da i mi imamo svoje granice izdržljivosti. Želimo da se što prije vratimo u normalno stanje i normalan život, ali da bismo to ostvarili neophodno je da svi poštujemo preporučene mjere”, rekao je Rakanović.

Prethodni članakNuspojave koje pokazuju da vakcina deluje
Sljedeći članakPoznati reper DMX u kritičnom stanju