1637667330 spacer 4670259 960 720 750x502 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 21:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Kako zagađenje vazduha utiče na bebe kojima se tek razvijaju pluća, treba li ih izvoditi u šetnju kad se napolju vazduh vidi i koje su moguće posljedice, za Zadovoljnu priča pulmolog dr. Dejan Žujović.

NER FIT

Skoro da se i ne sjećamo vremena kad je u Beogradu, ali i Sarajevu, u kontinuitetu moglo da se diše punim plućima. Vazduh se sve češće vidi golim okom i osjeća, a ova dva grada su stalno u neslavnom svjetskom vrhu najzagađenijih na cijelom svijetu. Osim kad dune košava, šetnja Beogradom, ali i drugim gradovima u Srbiji, obično bude prava noćna mora. A kako na bebe utiče sve to i šta da rade roditelji ukoliko pomisle da ih prošetaju napolje, govori pulmolog Dejan Žujović.

„Bebe nikako ne treba izvoditi napolje kad je vazduh ovako zagađen. Jednostavno, ne treba to raditi. Ne treba ni otvarati prozore jer sve to može da bude jako opasno“, napominje sagovornik Zadovoljne.

Doktor priča i zašto je tako i koje su moguće posljedice.

Tekst se nastavlja nakon reklame

„Takav vazduh pun otrovnih čestica je jako opasan za sve, a posebno za bebe i mlade, prije svega ako znamo da se pluća razvijaju do 21. godine. Pritom, svakoj četvrtoj astmi kod djece uzrok je baš zagađen vazduh“, upozorava doktor.

Dakle, kako doktor kaže, jako opasno može da bude ako je beba u tom ranom uzrastu izložena zagađenom vazduhu, ali postoji još jedan razlog zbog kog one, osim drugih rizičnih grupa – plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, kardiovaskularni bolesnici, astmatičari – ne treba da budu napolju ovih dana.

„Naime, bebe u kolicima i mala djeca su u nivou auspuha automobila. Oni su tu niže od nas, više izloženi izduvnim gasovima, što je dodatna opasnost.“

Doktor kaže da situacija u selima i rijetkim mjestima u Srbiji gdje vazduh nije zagađen jeste bolja i da tu roditelji ne moraju mnogo da brinu, ali oni iz Beograda, Valjeva, Užica… svakako treba.

I ako pomisle da park može da bude kakva-takva oaza – varaju se.

„Ni parkovi nisu rješenje, poput, recimo, Tašmjdana jer on nema kapacitet da upije sva zagađenja iz okruženja. Zato ni park nije spas.“

I šta onda preostaje mladim roditeljima?

„Mogu samo da prate preporuke, tj. aplikacije i sajtove koji prikazuju nivo zagađenja vazduha i ponašaju se u skladu s itm, odnosno da ne izlaze iz kuće ako je vazduh otrovan.“
Doktor kaže da nikakvih posljedica neće biti ako beba ne izađe napolje nekoliko dana, ali da teških posljedica može da bude ako je često i duže napolju po lošem vazduhu.

„Naravno, nakratko roditelji po potrebi mogu negdje da odvedu dijete, ali da ga duže šetaju ili borave s njim napolju, to nije dobro.“

Jasno je i da zatvaranje u kuće svakako nije rješenje, već je neophopdno da se situacija na širem planu promijeni i makar ublaži problem zagađenja vazduha.

Uzroka zagađenja je mnogo, previše, i nije lako izdvojiti jedan. Ali ako je nešto jasno, to je da svi svakodnevno moramo da ukazujemo na otrove koje udišemo da bi se nešto promijenilo. Jer nešto mora da se mijenja. Što prije.

LIDER