AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Kardiolog Elmir Jahić za medije je govorio koliko je realnog osnova za strah od ozbiljnih reakcija na vakcinu protiv koronavirusa te o stvaranju krvnih ugrušaka kod oboljelih od ovog virusa.

Istakao je kako oboljenje Covid-19 je blisko vezano sa tromboembolijskim komplikacijama i smrtnost je vezana za tromboembolijske komplikacije.

– Nakon infekcije korona virusom dolazi do niza upalnih procesa koji dovode do promjena na krvnim sudovima, što za posljedicu ima stvaranje krvnih ugrušaka koji kasnije mogu začepiti krvnu žilu i dovesti do problema organa koje ta krvna žila snabdijeva. Slično nešto može se očekivati i kod vakcina, međutim, masa stavova iznesenih oko vakcine AstraZeneca i drugih vakcina je osvijetlila drugu problematiku. Prije svega nemojmo zaboraviti da je ova pandemija za nekoga unosan biznis, tako da imamo ispod stola rat i kompanija koje su proizvele vakcine, tako da ne trebamo vjerovati svemu što se kaže, naveo je Jahić za N1.

Između ostalog navodi, kako u bolnicama u našoj zemlji, ali i regionu imamo masu oboljelih od ove bolesti sa kojima se zdravstveni profesionalci vrlo teško nose.

– Poznato je da vakcine nose neke nuspojave, ali ima i puno ozbiljnih slučajeva, pa tako će biti i sa ovom. Ne postoji lijek za ovu vrstu oboljenja i manje-više se tretira simptomatski, tako da nam se vakcina nameće kao jedno izvjesno rješenje. I oko tih vakcina ima nedoumica – da li su brzo nastale, međutim mi u ovoj situaciji nemamo baš puno izbora i mislim da je to jedino racionalno rješenje: da se građanstvo vakciniše. Vidjet ćemo šta će dati buduća istraživanja u vidu nuspojava, jer neke dolaze i godinama nakon primanja, i tad ćemo vidjeti koje su bile efikasnije a koje manje efikasne. Iz sadašnje perspektive ne može se adekvatno utvrditi koje su to nuspojave, kazao je Jahić.

Kazao je da osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, kao jedni od najrizičnijih grupa stanovništva, kao i stare osobe, bi trebali primiti prvi vakcine.

Rekao je i da iako u Srbiji i dalje ima veliki broj zaraženih, ali se bar može reći da su nabavili vakcinu, kao i da treba proći vremena da se vide rezultati vakcinacije te da se puno drugačije i relaksiranije gleda na kompletnu situaciju.