Doktor otkriva sve o restriktivnim mjerama u našoj zemlji: Vakcine kasne, mi nismo spremni za četvrti val

Screenshot 9 23
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ljekar i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Zlatko Ercegović kazao je da našu zemlju može da izenandi četvrti val koronavirusa jer kako kaže BiH iznenadi i snijeg u decembru. 

Između ostalog, on je istakao da zatvaranje donosi kratkoročno rješenje ali da u svakom slučaju ne rješava nas pandemije. 

– Ako imamo iscrpljen zdravstveni sistem, puna su nam usta prve linije fronta, odbrane, zdravstvenog sektora, heroji u bijelom… Za 14 mjeseci smo morali ojačati javni zdravstveni sektor. Doktori ne mogu ostvariti reprezentativnost, učestvovati u rješavanju svog radno pravnog statusa u FBiH ni u jednom kantonu, rekao je Ercegović. 

Dodaje kako se prije svega mora ojačati zdravstveni sistem. Navodi kako je bio  za produžavanje restriktivnih mjera, te je rekao da se njihovo donošenje mora “vagati između zdravstvenih kapaciteta i broja oboljelih”.

– Prvo moramo ojačati taj sektor, ljudi su iscrpljeni, na rubu snaga, mnogi su oboljeli, izgubili i živote. Ja ne vidim iznutra da je taj javni zdravstveni sistem ojačao. Sada u doba pandemije imamo sve više otvorenih privatnih zdravstvenih ustanova. Niko ne pita što je to tako. Epidemiološke mjere su iz nužde, vakcinacija kasni – jačanje zdravstvenog sektora izostaje. Nas iznenadi snijeg u decembru, ne mislim da ćemo biti spremni za bilo šta, zaključio je Ercegović za N1.

Također, naveo je kako neodgovornost političara na svim nivoima vlasti karakteristika njihovog djelovanja, te da ne postoji ni politička, ni društvena, ni moralna odgovornost.