cula miris okus koronavirus juli2020 pixabay
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Naša čula – miris, vid, sluh, ukus i dodir – nas povezuju sa svijetom u kojem živimo, sa samim životom. Čula svakodnevnom životu dodaju bogatstvo i teksturu; ona su takođe povezana sa našim emocijama.

Zbog ovoga gubitak čula mirisa nakon koronavirusa, predstavlja problem za mnoge.

Kod nekih pacijenata čula su se u međuvremenu vratila, ali omiljeni mirisi sada drugačije mirišu, neprijatni su…

Dobra vest je da su olfaktorni neuroni, pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vijest je da se neće kod svih vratiti na svoj nivo funkcionisanja koju su imali prije COVID-a, tvrdi Leo Newhouse, doktor neurologije s Harvarda, koji je specijalizovan za oporavak pacijenta nakon teških bolesti.

On tvrdi da pacijenti s postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60 do 80 posto šansi da vrate dio svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se čulo mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

Da bi ponovo “probudili” nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, karanfilića, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana s gubitkom mirisa (troposmija) nisu rijetka.

“Ako uopšte ne osjećate miris ulja, pokušajte da se sjetite mirisa; drugim riječima, uključite svoj um u izazivanje čula mirisa. Kada jedete, ako ne možete da okusite čitav niz ukusa jela, obratite pažnju na osnovne – slatke, gorke, kisele, slane – kao i na strukturu hrane i osjećaj nepca. Ovo će vam pomoći da se usredsredite na ono što još uvijek možete da okusite, a ne na ono što ne možete”, piše dr. Newhouse, a prenosi SD.

On je dao i nekoliko osnovnih savjeta za one kojima se čulo mirisa sporo vraća:

• Posavjetujte se sa stručnjakom za uho, nos i grlo.
• U svoje kuhanje uključite što više začina.
• Zadržite nadu u oporavak.
• Njegujte osjećaj zahvalnosti: preživjeli ste potencijalno smrtonosnu bolest.
• Jedite hladnu ili hranu sobne temperature
• Izbjegavajte prženu hranu, pečeno meso, crni i bijeli luk, jaja, kafu i čokoladu, koja su neka od najgorih hrana za parosmičare
• Probajte bljutavu hranu kao što su riža, nudle, netostirani hljeb, povrće skuhano na pari i običan jogurt

Također, nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i djelimičnog ili potpunog gubitka mirisa. Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju ishranu – jedite namirnice poput ribe, piletine, mlijeka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se ljekaru o dodacima ishrani kako biste nadomestili nedostatak ovog vitamina.

Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osjećaj mirisa i osjećaj ukusa. Ostavljanje cigareta je stoga siguran način da poboljšate čulo mirisa.