trudnice
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 15:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Specijalist ginekologije i opstetricije Velimir Šimunić iz Hrvatske jutros je vrlo jasno pojasnio da li se trudnice trebaju vakcinisati protiv koronavirusa.

NER FIT

“Cjepivo je apsolutno sigurno. Opće je mišljenje, ne samo naše struke, nego i šire i na temelju svjetskih iskustava da se trudnice trebaju cijepiti, žene koje su neplodne i u postupku umjetne oplodnje isto se trebaju cijepiti, dojilje također. Nema dileme, nema alternative. Utvrdilo se da je sve puno bolje nego oboljeti od COVID”, rekao je Šimunić te je dodao:

“Bez obzira u kojoj je fazi trudnoće, trudnica se treba cijepiti”, piše HRT.

Doktori koji su gostovali u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekli su da nema kliničkih istraživanja jer se i zazire kod trudnica od pravog eksperimenta, te da se u takvim slučajevima ide na opservacijske studije koje se temelje na iskustvu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U ovom slučaju, na oko 200 hiljada trudnica, od kojih je 80 hiljada u Velikoj Britaniji, rekao je Gordan Zlopaša, također specijalist ginekologije i opstetricije i šef odjela u Petrovoj bolnici u Hrvatskoj.

“Bitno je da se spoznalo da što se nekada nije znalo da trudnice kada obolijevaju od covida imaju puno veće rizike i simptome. A što se tiče trudnica, one su apriori rizičnije za bilo koju bolest”, dodao je Šimunić.

“Skoro da i nema niti jedne zemlje na svijetu koja nije preporučila cijepljenje trudnica”, rekao je Šimunić.

LIDER