Doktor uzeo 400 eura od pacijenta i pitao: ”Samo toliko?!”

Podijelite vijest

novac

Protekle srijede u beogradskom KBC Bežanijska kosa uhapšen je hirurg Velimir Vlašić nakon što ga je sin jedne pacijentice prijavio policiji zbog traženja mita u iznosu 2.000 eura.

Goran Radosavljević doveo je svoju slijepu majku Živoderku u KBC Bežanijska kosa u Beogradu nakon što je pala i slomila kuk. Pregledao je doktor Velimir Vlašić i konstatovao kako je Goranovoj majci potrebno ugraditi umjetni kuk.

Zatim im je rekao kako umjetnih kukova nema i neka sami smisle šta će sada. Goran je već tada posumnjao da hirurg očekuje novac, ali nije ništa direktno rekao. Ipak mu je poručio kako imaju dva kuka za hitne slučajeve te da će jedan od njih ugraditi njegovoj majci koja je odmah idući dan operisana.

Isti dan doktor je od Goranove majke zatražio njegov broj telefona i nazvao ga kad se on, sasvim slučajno, nalazio u društvu prijatelja, inače doktora iz Kliničkog centra Srbije.

“Vlašić se predstavio i rekao da je moja majka operisana iako na to nije imala pravo, ali da je on tu pomogao, da operacija košta 2.000 eura i da bi sada bio red da ga počastim. Tražio je da mu čast donesem sutra kad dođem u posjeti uz uslov da ‘niko ne vidi kad mu budem davao'”, ispričao je Goran za “Blic”.

Goran je zatim sve prijavio policiji koja mu je dala 400 eura u obilježenim novčanicama.

“Dao sam mu omotnicu u ambulanti. Pitao je koliko je unutra. Rekao sam. Odgovorio je: ‘Samo 400? Ali operacija košta 2.000 eura. Napomenuo sam da ćemo sakupiti još i da će majka dolaziti na kontrolu. Stavio je omotnicu u džep i rekao: ‘Od ovoga živim’. Izašao sam, a onda je ušla policija”, prepričava Goran Radosavljević.

Prema navodima “Blica”, Vlašić je tražio od policajaca da ga ne uhaps jer je “čuveni hirurg i da je pisao knjige”.

haber.ba