Portal 072info

Doktor Zaim Jatić: Za svaki sat sjedenja tokom dana povećava se opća smrtnost

Screenshot 1 1777
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gost u današnjem izdanju emisije Dobar dan BiH na Hayatu bio je doc. dr. Zaim Jatić, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine.

Na samom početku razgovora doktor nam je otkrio da li može bez zdravih kostiju biti zdravog organizma, ali i kvalitetnog života.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Naravno da je to nemoguće. Mišićno-koštani sistem, njegova osnovna funkcija jeste da osigura pokrivanje tijela, međutim ono štiti unutrašnje organe, kao što lobanja štiti mozak, grudni koš štiti pluča i srce, karlica bubrege i druge organe koji se nalaze. Također, formira tijelo, tako da imamo funkciju pokretljivosti, zaštite organa i na osnovu mišićno-koštanog sistema i kažemo za neke osobe da su nam zgodne, a neki nisu. Neki imaju lijepo držanje, a neki nepravilno – kaže doktor Jatić.

Napominje da savremeni način života ne ostavlja mnogo vremena za zdravlje, te da to ostavlja mnogo posljedica po naše kosti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Treba tu prvo definisati šta je savremeni način života, odnosno koje su tu karakteristike. Tu spada stres, nedostatak sna, odmora, način života koji je sjedeći, ishrana, koja je često nezdrava i u BiH imamo još jedan element, a to je pušenje. Sve ove nabrojane karakteristike utječu negativno na cijeli mišićno-košćani sistem. Stres i nedostatak sna povećava niz hormona i upalnih faktora, koji opterećuju naše tijelo – navodi.

Posebno se osvrnuo na sjedenje tokom dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Ono na više načina negativno djeluje na mišićno-koštani sistem. Izaziva povećan pritisak u intervertebralnim diskovima, koji se nalaze između pršljenova. Dok sjedimo, pritisak je povećan za 140 posto u diskovima, a kod nešto nagetijih osoba 190. Za svaki sat sjedenja povećava se opća smrtnost za 2 posto do 7 sati – upozorava doktor Jatić.

Naglasio je da osoba koja sjedi 10 sati dnevno ima 34 posto veću mogućnost od smrti, nego osobe koje su u pokretu.

– Svi znamo da mnogo poslova su vezani za sjedenje. Službenici za računarima, novinari, osobe u industrijskim granama dosta sjede. Ljudi provode čak po pet ili šest sati gledajući TV. Samo sjedenje slabi mišiće, zglobovi, dolazi do gojaznosti. Ako je neko gojazan, on stalno ima povećane upalne faktore u tijelu. Tu prvenstveno mislim na zglobove, hrskavicu, diskovi koji imaju lošu ili nikakvu cirkulaciju – napominje.

Savjetovao je one građane koji više zbog obaveza moraju sjediti.

Imamo tu dva pravca. Ako se već mora sjediti, nek se to radi pravilno. Također da se prekida to sjedenje, da se pomjeraju osobe u stolici, da osoba ustane, prošeta i uradi određene vježbe. Druga stvar je da se kući smanji sjedenje. Dovoljno je svaki dan pola – sata brze šetnje – potcrtava doktor.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6