AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Profesor doktor Bilgin Sait i infektolog doktor Siran Keske u Sarajevo su stigli poziv na ministra zdravstva Harisa Vranića, kako bi uposlenicima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prenijeli svoje bogato znanje i iskustvo vezano za borbu protiv koronavirusa i liječenje oboljelih pacijenata.

Njih dvojica su uposlenici VFK Američke bolnice u Istanbulu, koja je rangirana na visokom sedmom mjestu u svijetu.

U ekskluzivnom razgovoru za “Avazov” portal, doktori su se zahvalili ministru Vraniću na pozivu te su istakli da je razmjena iskustava jedan od ključnih faktora za uspješnu borbu protiv pandemije Covid 19.

– Organizacija medicinskog osoblja u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” je veoma dobra, uzimajući u obzir da prate sve pacijente pojedinačno, slučaj po slučaj i da svako jutro diskutuju o njima. Ovo je nevjerovatno, detaljno prate sve i imaju multidisciplinarni pristup pacijentima. Ovo je zaista dobro, jer je po mom mišljenju najbitnije upravo to detaljno praćenje i takav pristup svim zaraženima- izjavio je dr. Keske.

O posjeti Abdulahu Sidranu

Razloge zbog kojih ih je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović odbila primiti na klinički centar nisu željeli komentirati.

– Mi nemamo veze s tim, nemamo pojma u čemu je problem. Došli smo kao gosti ministra i najvažnije je što se sa Prof. dr. Drljevićem čujemo već nekoliko mjeseci redovno preko Zoom-a. Tako da, mi smo njihovi gosti, došli smo u Opću bolnicu i to je bio cilj – izjavio je doktor Sait.

Sinoć su posjetili i našeg prosljavljenog pisca Abdulaha Sidrana, koji se nakon teške borbe sa Covidom uspješno oporavlja.

– Jučer sam ga posjetio, on je u dobrom stanju. Sidran ima više od 5 različitih bolesti, on je najkritičniji COVID pacijent koji može da bude. Ali zahvaljujući dr. Drljeviću i njegovom timu, sjajnom poslu koji su napravili, on je sada kući. Rekao sam mu da ima jedan poseban zadatak a to je da priča sa narodom. On kao pisac najbolje zna kako poboljšati duhovno stanje jedne nacije, pošto mi doktori tu ništa ne možemo uraditi – istakao je dr. Sait.

Dodao je da 30 000 vakcina koje će donirati Republika Turska našoj zemlji trebaju biti iskorištene za vakcinisanje najrizičnije populacije i svih medicinskih radnika.

– Oni bi prvi trebali biti vakcinisani pošto su na prvoj liniji. Vjerujem da ove doze neće biti dovoljne i definitivno se nadležni trebaju angažirati da ih se nabavi mnogo više – zaključio je dr. Sait.
Međusobna saradnja

Dvodnevnu posjetu dr. Keske i dr. Saita komentirao je i infektolog Opće bolnice Ednan Drljević.

– Oni imaju sve izrađene protokole, programe, i rade po najnovijim prije svega američkim a onda i svjetskim standardima. Mi smo dosta toga usvojili od njih, ali naravno da tu ima još prostora s obzirom da smo mi u toj fazi organizacije. Mi smo dosta bolji od njihovih očekivanja, barem su tako rekli. Bilo je tu nekih sitnica koje smo mi već danas počeli da ispravljamo. Božiji je blagoslov da smo uspjeli zajedno obići svakog pacijenta. 200 pacijenata plus 20 u prijemno trijažnoj ambulanti. Posljednja dva dana su bila zaista iscrpljujuća ali mislim da je njihova posjeta i pacijentima mnogo značila. Oni su to i očekivali, do informacija su došli na neke svoje načine, i ovo je zaista bilo jedno prelijepo iskustvo – izjavio je Drljević.

Istakao je činjenicu da su doktori došli u vrijeme trećeg pandemije koronavirusa.

– Ovo direktno iskustvo i rad sa pacijentima, to ne može zamijeniti nikakva online prezentacija od kuće. Vidim da su i kolege, posebno mlađe, prezadovoljni što su imali priliku da nešto novo nauče i stvarno će nam puno značiti ovaj dolazak i kao podrška i kao nauk, nekakav zalog za budućnost svima nama – dodao je.

Posljednjih nekoliko mjeseci doktor Drljević učestvuje i na njihovim jutarnjim sastancima.

– Neke pacijente koje smo mi imali ja delegiram na njihovom jutarnjem sastanku i oni, kao pravi konzultanti, prodiskutuju, napišu nalaz, terapiju i nama to sve pošalju. Ja to proslijedim svojim kolegama koje to dalje primjenjuju. Tako da ima dosta pacijenata koji su se kod nas liječili ili se trenutno liječe, a da su prilikom uspostavljanja njihove terapije učestvovali i konzultantni iz VFK Američke bolnice u Istanbulu – zaključio je dr. Drljević.