AUTOR: H.D.
DATUM: sij 9, 2022 @ 13:05
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Sa većim brojem novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji, očekivati je da će određeni broj imati tešku kliničku sliku te će morati biti hospitaliziran u zdravstvene ustanove. Prema posljednjim izvještajima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 439 novih slučajeva zaraze. Trenutno je na bolničkom liječenju 128 pacijenata, od kojih je 114 sa akutnom infekcijom. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 79 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 49.

Liječenje kisikom

U Kantonalnoj bolnici Zenica, kako je za Oslobođenje kazao dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove ove ustanove, još nemaju značajno povećan broj Covid oboljelih koji su za bolničko liječenje. Malo se povećao, dodaje, broj Covid pozitivnih pacijenata upućenih na pregled.

– Od hospitaliziranih Covid oboljelih, oko 30 posto ima teški oblik bolesti koji je za liječenje u intenzivnoj njezi, a pola od tih je na respiratoru (35 hospitalizirana, od kojih 12 u intenzivnoj njezi, među njima šest na respiratoru). Svi hospitalizirani trebaju liječenje kisikom, naglašava dr. Spahić, dodajući da su u ovoj medicinskoj ustanovi spremni primiti i veći broj pacijenata u skladu sa kapacitetima prostora i osoblja.

Azra Buljubašić, glavna medicinska sestra Kantonalne bolnice Travnik, u izjavi za Oslobođenje kazala je da u ovoj ustanovi nemaju povećan broj hospitaliziranih.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Uglavnom osobe koje nisu vakcinisane su Covid pozitivne i na hospitalizaciji su. Ostali pacijenti dolaze redovno na kontrolne preglede. Bilo je osjetno povećano, ali sada je opet u padu i broj novozaraženih i hospitaliziranih, kaže Buljubašić.

Povećan broj novozaraženih Covid-19 u Mostaru doveo je bolnice i domove zdravlja u nezavidan položaj, te su, kako kažu, na izmaku snaga. Zbog novonastale situacije odlučeno je i da se prolongira nastava u osnovnim i srednjim školama prema hrvatskom planu i programu.

– Možemo potvrditi da je broj novozaraženih u posljednje dvije sedmice u izrazitom porastu, s tim što je zadnjih nekoliko dana došlo do eksplozije. Domovi zdravlja su preopterećeni velikim brojem pacijenata koji traže pomoć i kod dijagnostike i terapije, može se kazati da smo na granici izdržljivosti, poručio je direktor Doma zdravlja Stari grad Edin Kapetanović.

Poštivati mjere

Dodaje kako naredni mjesec očekuju porast broja pacijenata i kako su zbog novonastale situacije bili primorani prekinuti sa hladnim programom, odnosno operacijama. Naglašava kako nije nužno pooštravanje mjera, već treba osigurati da se postojeće poštuju, te da se i građani odazovu na vakcinaciju.

LIDER