Portal 072info

Doktori otkrivaju: Čisti mlaz znači da pijete puno kafe, crveni znači rak!

Boju urina provjeravajte u mlazu, dok mokrite a ne nakon što završi u zahodskoj školjci gdje će se razrijediti s dvije litre vode, prva je uputa dr. Chrisa Steelea koji je na britanskoj televiziji otkrio što se sve može pročitati iz boje mokraće.

Nakon što su mu skrenuli pozornost na to da ženama to neće biti lako, sugerirao im je da uzmu uzorak. 

Poredao je uzorke, od prozirnih preko tamno žutih sve do crvenih i plavkastih. Skrenuo je pozornost na to kako se mijenja ovisno o dobu dana, a i lijekovi te hranamijenjaju boju mokraće. 

– Zbog laksativa mokraća postaje tamnija, a zbog šparoga i boja za hranu plava ili zelena – pojasnio je dr. Steele. S druge strane, urin koji se lagano pjenuša može biti znak previše proteina u prehrani, ali i infekcije. 

Čist, proziran urin znak je da čovjek pije dovoljno tekućine, ali može biti i posljedica diuretika, u lijeku ili u napitcima poput kave, kole ili alkohola, objašnjava dr. Steele. 

S druge strane, tamno žuta ukazuje na manjak vode u organizmu. 

– Pri prvom jutarnjem mokrenju primijetit ćete kako je boja tamnija. To je zato što su bubrezi cijelu noć filtrirali i koncentrirali toksine iz krvotoka, a ujutro ih izbacujete. 

Tamno žuta boja urina može ukazivati i na poremećaje u radu jetara. U tom slučaju često se javlja žućkasti pigment na koži i bjeloočnicama. 

Ipak, boja zbog koje biste se trebali najviše zabrinuti je ružičasta ili svjetlo crvena. Može biti posljedica borovnica, crnog ribizla, rabarbare i slične hrane čiji je pigment toliko snažan da ga bubrezi ne mogu posve ukloniti. 

No često je znak teške upale koja zahvaća bubrege, mjehur i mokraćovod. Također, može ukazivati na tumor ili bubrežne kamence. 

– Najčešći uzrok crvenog urina je cistitis, urinarna infekcija zbog koje višak krvi odlazi u urin – objašnjava dr. Steele.

cazin.net

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box