Portal 072info

Doktori sankcionisani zbog zloupotrebe recepata

Doktorima Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću, Hajrudinu Omeroviću i Refiki Purić-Sarajlija Zavod zdravstvenog osiguranja USK je oduzeo ovlaštenja za propisivanje lijekova sa esencijalne liste zbog zloupotrebe recepata.
Untitled-1

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Doktorima Doma zdravlja Bihać Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću i Hajrudinu Omeroviću te doktorici Doma zdravlja Velika Kladuša Refiki Purić-Sarajlija Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) je na mjesec dana oduzeo ovlaštenja za propisivanje recepata.

Odluku je prije dva dana donio direktor Zavoda Almin Handanagić, nakon provedene kontrole u prošloj godini, kada je utvrđeno da su ovi ljekari prekršili pravilnike o propisivanju i izdavanju recepata.

„Direktor ima po zakonu pravo da oduzme šifru ljekara na trideset dana do konačne odluke“, kazao je Handanagić novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Zavod je u augustu prošle godine formirao Komisiju za kontrolu propisivanja i izdavanja lijekova, koja je metodom slučajnog uzorka analizirala rad ljekara Doma zdravlja Bihać za prvih šest mjeseci 2015. Pregledano je između 100 i 200 kartona pacijenata svakog od četrnaest ljekara ove zdravstvene ustanove.
Untitled-1

Upravni odbor Zavoda je prije mjesec dana prihvatio Izvještaj Komisije i zadužio direktora ove institucije da u skladu s propisima sankcioniše ljekare koji su zloupotrijebili službena ovlaštenja.

Ljekari su sankcionisani dvije sedmice nakon što je CIN objavio priču „Recept za korupciju“, u kojoj je pokazao kako pojedini ljekari i apoteke u Unsko-sanskom kantonu preko lažnih i prepravljenih recepata izvlače novac iz Zavoda.

CIN je pisao da su doktori Mehmed Hukić i Amir Cerić propisali 212 recepata pacijentima bez njihovog znanja. Pacijenti nisu ni bili na pregledu niti su preuzeli propisane lijekove.

Analizom navedenog izvještaja, novinari CIN-a su pokazali da su recepti ovih ljekara najčešće realizirani preko apoteka „Europharm“ i „Kovačević“. Zavodu je na naplatu od ovih apoteka stiglo ukupno 118 lažnih recepata za prvih šest mjeseci prošle godine.

Prema istom izvještaju, doktor Hajrudin Omerović je propisao 86 recepata koji nisu evidentirani u zdravstveni karton pacijenta, dok je u više od pola ovih recepata propisivana veća količina lijekova u odnosu na određenu terapiju.

Novinari CIN-a su u posjedu dva Omerovićeva recepta na kojima je dopisana veća količina lijekova od one koju on prvobitno propisao. U prvom receptu je propisao jedno pakovanje lijeka, a u apoteci „Europharm“ je dodano još jedno pakovanje. Prema Izvještaju Komisije, u apotekama „Europharm“ i „Kovačević“ realizirano je 59 od 86 Omerovićevih spornih recepata.

Vlasnica ovih apoteka Aida Alagić ranije je novinarima CIN-a rekla da ne priznaje nalaze Komisije, jer ugovor između Zavoda i ovih apoteka ne predviđa takvu kontrolu.

U drugom receptu, doktor Omerović je također propisao jedno pakovanje lijeka a u Zdravstvenoj ustanovi „Gradska apoteka“ Bihać dopisana su još tri pakovanja. Ukupno, prema Izvještaju, u ovoj apoteci je realizirano sedam njegovih recepata.

Zavod uskoro planira i sankcije prema apotekama koje su dopisivale količine na regularno propisane recepte.

„Upravni odbor ZZO je donio zaključke koje se odnose kako prema ljekarima tako i prema apotekama koje su bile u okviru kontrole“, rekao je Handanagić.
223

Doktorica Purić–Sarajlija iz Doma zdravlja u Velikoj Kladuši je novinarima CIN-a kazala da ona nije zloupotrijebila svoje ovlasti prilikom propisivanja recepata. Napominje da je Zavod izvršio kontrolu za vrijeme dok je ona bila na godišnjem odmoru.

„Ja sam otišla u Sloveniju, pošto mi je tamo porodica, i tad mi je došla komisija da vrši kontrolu mojih recepata, kad mene nema“, kaže Purić–Sarajlija.

Direktorica velikokladuškog Doma zdravlja Lirija Jusufović kaže da je ova doktorica bila na godišnjem odmoru, ali da je Zavod najavio kontrolu nekoliko dana ranije.

„Njen slučaj je bio najočitiji, znači nešto što je komisiji odmah upalo u oči i oni su odmah došli i izvršili kontrolu i pronašli osnova za sankcionisanje te doktorice“, kazala je Jusufović za CIN, dodavši da će Zavod u ovom mjesecu nastaviti sa kontrolom i ostalih ljekara ovog doma zdravlja.

CIN.BA  Centar za istaživačko novinarstvo

Podijelite članak

Počitajte još

Osam godina od smrti: Iza Džanke je ostala “Pozitivna geografija”, karirana košulja u restoranu kod Fehre…

072info

Tijana Ajfon i još šest osoba prijavljeni Tužilaštvu BiH zbog prostitucije i droge

072info

Ovako će izgledati sunčanje i kupanje na omiljenom mjestu mnogih građana BiH

072info

Novalić, Solak i Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

072info

Svađa SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog afere “Respiratori”

072info

Žestoka tučnjava migranata: Jedan od učesnika ostao ležati na cesti (VIDEO)

072info

Spremajte se za narednu sezonu: Šeranić ugasio svaku nadu za nastavak Premijer lige!

072info

Nakon ukidanja stanja nesreće: Čerkez pojasnio koje mjere ostaju na snazi

Redakcija

Restoran nudi 1.000 funti onome ko pojede ogromni hamburger za 20 minuta

072info

Jupić: Uprkos velikom broju oboljelih, imamo svjetske rezultate

072info

Od 1. juna redovna javljanja na Biro za zapošljavanje

072info

Zenica: 1. juna otvorenje „Mimoza Cake Boutique“

Redakcija

ZDK: Kantonalna tržišna inspekcija izdala 104 prekršajna naloga

072info

Tegeltija: Najteži period ekonomske krize tek dolazi

072info

Razveli smo se jer imamo previše djece: Nijedan brak ovo ne može da preživi

072info

SDA: Zadržavanje Novalića u SIPA-i je pokušaj državnog udara

Redakcija

Džaba vam nostalgija sa distance, dijasporci…

072info

Turska: Policija zaplijenila 670 kilograma heroina

072info

Bolesna djevojčica iz Švedske poslala igračke djeci u BiH

072info

Ambasada SAD: Zukić je umiješan u značajnu korupciju, za šta dokaze posjeduje državni sekretar Pompeo

Redakcija