Doktori upozoravaju vlasti u FBiH: Posljedni trenutak za važnu odluku koja će spasiti živote

93 1

Savez sindikata doktora medicine i stomatologije uputio je pismo u kojem upozoravaju vlasti da je došao posljednji trenutak za nabavku vakcine.

– Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH ovom prilikom želi upozoriti javnost i sve nosioce izvršne i zakonodavne vlasti, kako na nivou BiH, tako i na nivou Federacije, te kantona da je došao posljedni trenutak za donošenje hrabrih odluka. Odluka koje će spasiti nebrojene živote u narednom periodu – navode na početku pisma.

Proces vakcinacije

Potcrtavaju da je riječ je o procesu vakcinacije protiv oboljenja Covid-19. 

– Kao zdravstveni radnici koji svakodnevno vode borbu sa pandemijom, suočavajući se s velikim izazovima u medicinskoj praksi, u danima kada gubimo na desetine života, smatramo svojom obavezom da još jednom upozorimo na to da više nemamo vremena za gubljenje. Proces vakcinacije je počeo u cijelom svijetu, pa i regiji. Država BiH, kao ni njeni entiteti praktično nemaju do kraja izrađen ni plan vakcinacije – navodi se u pismu.

Kao i sve i njih plaši nedopustivo kašnjenje u nabavci vakcine.

– Nijedan izgovor koji ovih dana slušamo od kantonalnih i entitetskih vlada nije opravdan. Nema opravdanja za nečinjenje, predaju i malodušnost. Savez ovom prilikom poručuje javnosti da će pokušati stupiti u kontakt direktno s proizvođačima koji imaju odobrenje SZO ili regulatornih agencija EU i SAD-a, u nastojanju da se postigne dogovor o interventnom uvozu vakcina”, kažu iz Sindikata.

Oni istuču da su svjesni činjenice da samostalno to ne mogu osigurati, ali apeluju na državu, entitete i kantone da se uključe da u sinergiji sa Sindikatom doktora osiguramo nabavku vakcina.

– Kao doktori, ali i ispred svih zdravstvenih radnika, poručujemo da su nam hitno potrebna snažna oruđa za borbu. Najsnažnije koje imamo je vakcina. Upravo ona znači život i vraćanje u normalnost kakvu smo ranije imali – naveli su.

Na kraju kažu da su danas uputili zahtjeve za hitan sastanak nadležnim entitetskim i kantonalnim ministrima zdravstva kako bi se ovaj problem prevazišao. Oni ističu da su spremni kao Sindikat da, u sklopu svojih mogućnosti, materijalno doprinesu nabavci vakcina za sve. Na kraju su poslali dodatnu poruku vlastima u FBiH.

Finaliziranje prijedloga Zakona

– Također želimo podcrtati da je u toku finaliziranje prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata u FBiH, koji priprema Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, te Federalna vlada. Iako smo imali obećanja da će prijedlog Zakona biti usvojen na sjednici Federalne vlade do kraja 2020. godine, to se nije desilo. Zahtjevamo od Federalne vlade da navedeni prijedlog Zakona usvoji i pošalje Parlamentu na dalje postupanje, jer se radi o tekstu koji je već dobio neophodne saglasnosti i koji doktorima omogućava da konačno riješe sve nedoumice oko budućnosti i uloge koju doktorski sindikat treba da ima u socijalnom dijalogu. Iskreno se nadamo da će Federalna vlada u narednih nekoliko dana pokazati razumijevanje i konačno dovršiti posao koji se od nje očekuje – zaključili su u pismu. 

Avaz

Prethodni članakNjemačka od 11. januara uvodi nova pravila ulaska: Za Balkance dva testa i karantin!
Sljedeći članakDvije sestre iz BiH u mjesec dana saznale da imaju zloćudnu bolest