Doktorica Gligić: Ako planirate bebu, evo koja je vakcina sigurna i kada da je primite

873x400 1412

Da li smijemo da primimo vakcinu protiv koronavirusa ukoliko planiramo bebu – jedno je od čestih pitanja. 

Stručnjaci su već objasnili da se nijedna od  tri vakcine: Pfizer – BioNTech, Sputnik V i Sinopharm ne preporučuje trudnicama i dojiljama, da je one mogu primiti samo uz sopstvenu saglasnost. 

Virusolog Ana Gligić za eKliniku objašnjava kako treba da razmišljaju sve buduće mame, sve one koje tek planiraju potomstvo.

Iskustva sa variolom su veoma značajna

Da li ako planiramo bebu, smijemo da primimo vakcinu, koju, i kada?

Najprije da podsjetimo – trudnica koja je u prvom tromjesečju, ne treba da prima, niti da pije ni lijekove ni antibiotike, osim ako nije „stani pani“, i to isključivo uz savjet ljekara. E sada, najbolje je da vam ispričam i ovo. Mi smo ispitivali tu nesretnu variolu i kod trudnica koje su tada vakcinisane. Uzimali smo kiretažni materijal iz Zemunske bolnice, a bilo je oko 200 kiretaža. Ja sam pokušala da izolujem virus, ali ga nije bilo. Nismo imali nikakve alarmantne rezultate, čak ni taj živi variola virus koji je bio u vakcini, nije ništa ostavio. Drugo, tretirali smo krv iz pupčanika prilikom porođaja novorođenčadi vakcinisanih majki. Analizirali smo i krv majke i krv iz pupčanika djeteta. Našli smo da dijete ima do četiri puta više antitijela za vakcinisani virus nego majka. Znači, priroda se na neki način pobrinula da zaštiti plod, dala mu je veći imunitet nego što je majka imala. To je bio slučaj, dakle, sa vakcinom protiv variole – kaže Gligić.

Korona se još ispituje

Rezultati ovog istraživanja, kaže Gligić, publikovani su prošle godine. 

– Zato nam je rad koji smo objavili prošle godine pročitan 1.500 puta. Trebalo je dugo vremena da se to publikuje, i taj rad je velika pomoć i za ovu pandemiju, ali mi ovaj virus ne znamo. Ne znamo šta će još da napravi. Nedovoljno je ispitan, a i neke vakcine su, također, nedovoljno ispitane na trudnicama. Ali, ono što ja od aprila govorim jeste da klasičnu vakcinu na cijeli virus, mrtav i oslabljen – treba unijeti. Zato što imamo iskustvo sa polio vakcinom protiv dječije paralize koja je suzbila virus, svela ga na minimum. Ja propagiram takvu vakcinu. Ove ostale vakcine mogu se pokazati kao veoma dobre, naravno, ali nemaju dovoljno ispitivanja kod trudnica i djece, jer je malo vremena prošlo – objašnjava Gligić.

Kineska vakcina je možda manje efikasna

Dr Gligić kaže da je kineska vakcina upravo takva, „mrtva“ od cijelog virusa. 

Kineska vakcina je mrtva vakcina i ako zakačite virus, a u sebi imate isti taj mrtav virus vi ćete „složiti“ antitijela i imati zaštitu. Možda ta zaštita kod kineske vakcine nije 90 posto, ali je zaštita! Nećete strašno da se razbolite ako zakačite virus, možda ćete uzeti čaj i aspirin i to je to. Iako je manja zaštita, ona je ipak zaštita. Za sada je na tržištu, po meni, ta je vakcina najbolja. Ako se žena koja planira potomstvo, vakciniše mrtvom vakcinom – 21 dan poslije druge doze, virus je eliminiran iz tijela. Eliminisat će ga antitijela koja će se stvoriti. Prema tome, poslije, mjesec – dva od vakcinacije, žena koja planira bebu, neće imati ništa od tog sastava vakcine u organizmu – imat će samo antitijela, tako da od tada može da planira potomstvo. S druge strane, korona je može napasti za vrijeme trudnoće, pa više rizikuje ako se ne vakciniše. Tako ja mislim – kaže dr Ana Gligić i dodaje da je ipak izbor vakcine lična stvar i da ona može samo da objasni kakva je koja vakcina, ali ne i da posavjetuje koju vakcinu da primimo.

Avaz