AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Proces imunizacije zdravstvenih radnika u UKC-u u Tuzli zvanično je počeo, a prva je vakcinu protiv zaraze koronavirusom primila doktorica iz jedne od COVID bolnica Jasmina Bošnjić. Kaže da ovo trebaju učiniti svi koji misle na zdravlje najmilijih.

Tuzlanski kanton dobio je hiljadu doza vakcina proizvođača AstraZeneca, koje je našoj zemlji donirao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli pripalo je 400 doza za isto toliko zdravstvenih radnika koji su se svojevoljno prijavili za apliciranje vakcine.

Nakon izlaska iz dežurstva koje je provela u COVID bolnici u Klinici za plućne bolesti u naselju Slavinovići, svoju prvu dozu danas je primila doktorica Jasmina Bošnjić, kojoj je, kako kaže, čast da je prva imala priliku dobiti vakcinu.

“Od početka pandemije koronavirusa u procesu sam rada s pozitivnim pacijentima, a ovaj dan predstavlja veliki korak za uposlenike UKC-a Tuzla, ovog grada, Tuzlanskog kantona i države u cijelosti, s obzirom na to da pandemija eskalira i situacija je prilično zabrinjavajuća, zbog sve većeg priliva pacijenata. Jedini način da se izborimo s ovom pandemijom je da budemo ozbiljni, odgovorni i da pazimo jedni na druge”, kazala je Bošnjić.

Apliciranje doze vakcine kod ove doktorice trajalo je okvirno dvije minute, a tokom postupka se osjećala odlično, bez bilo kakvih tegoba.

“S obzirom na to da sam došla iz dežure, postojala je mala doza uzbuđenja, jer je ovo velika stvar, ali je proces završen bez bilo kakvih fizičkih posljedica. Imala sam osjećaj kao da sam primila najobičniju vakcinu, koju smo svi nekada ranije dobijali u djetinjstvu i prethodnim godinama”, istakla je ona.
Prema njenim riječima, vakcinacija je u ovom trenutku praktično jedno od najjačih oružja moderne medicine u procesu suzbijanja širenja infekcije.

“Ne treba podlijegati pričama i antivakserskim politikama. Odlučila sam se da primim vakcinu i mislim da bi to trebala uraditi svaka osoba koja cijeni svoje i zdravlje ljudi u svojoj okolini”, naglasila je Bošnjić.

Proces imunizacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trajat će narednih nekoliko dana, a svoje prve doze ovog petka primilo je 30 zaposlenika.

Prednost u vakcinaciji imaju zdravstveni radnici iz crvene COVID zone, s obzirom na to da su oni u najvećem kontaktu s inficiranim pacijentima.

“Vakcine aplicira posebno obučen tim koji je ranije bio na edukacijama. Svaka vakcinisana osoba dobija poseban karton s potvrdom, a prije aplikacije doze uzima se anamneza, daje se pisani pristanak svakog kandidata, vrši se vakcinacija te nadzor od 15 minuta do pola sata”, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Ova zdravstvena ustanova dobila je i pisanu garanciju s državnog nivoa o tome da će na vrijeme stići nove količine vakcine istog proizvođača, kako bi se na adekvatan način mogla izvršiti revakcinacija.

Jusufović je naveo da serija vakcina AstraZenece koja je stigla u ovu zdravstvenu ustanovu nije iz serija onih koje su označene kao sporne u pojedinim državama.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se pogoršava, a postotak pozitivnih od ukupnog broja testiranih iznosi 30 posto. Također, u tuzlanskom UKC-u u protekla 24 sata otkrivena su i još četiri pozitivna nalaza među zaposlenicima te ih je sada 44.

Zbog svega toga nadležni su još jednom uputili apel građanima, pozvavši ih na odgovorno ponašanje i poštivanje propisanih mjera.