Portal 072info

Doktorica koja je spasila Jugoslaviju od velikih boginja otkriva razloge alarmantnog broja zaraženih: Buja gdje ona hoće

Screenshot 2 1454
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dr. Ana Gligić, čuvena beogradska virologinja, koja je svjetsku slavu stekla zahvaljujući uspješnom suzbijanju epidemije velikih boginja 70-ih godina prošloga stoljeća u bivšoj Jugoslaviji, tvrdi da porast broja zaraženih od COVID-a nije neki novi, već isti val novog koronavirusa.

-Epidemija traje u kontinuitetu. Mislim da se pokazalo tačnim ono što sam po izbijanju epidemije onako bojažljivo rekla, a to je da se korone nikad nećemo riješiti, ali ćemo je svesti na neku mjeru. Ipak, ni u snu nisam očekivala da ona napravi ovako jedno čudo. To je prvenstveno zbog njezinih neobičnih karakteristika, koje nismo poznavali i koje još ne poznajemo do kraja. Ovo što se zbiva sad kod vas u Hrvatskoj i diljem Europe, ja to nazivam pikovima iste epidemije, kaže dr. Gligić i slikovito pojašnjava:

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

-Uzmite more i valove na njemu: jedan val kad prođe, more se mora smiriti da bi naišao novi. Svi oni mali valovi su posljedica prvoga. Znači, ovo je dinamika pojave i pada novih slučajeva u istoj epidemiji koja nije završila, kazala je virologinja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Šta je razlog ovolikih brojki ?

-Sve skupa. Najveća karakteristika virusa jest što se pokazao toliko otpornim u vanjskoj sredini. Drugo, za njegov način širenja ispostavilo se da se može širiti kapljično, kontaktno i respiratorno, zrakom. Još samo trebamo dobiti alimentarni put, hranom, onda bi na djelu imali sve moguće načine. Posljednjeg još nema na pomolu, ali ja to pozorno gledam i studiram. Nikakvih relevantnih podataka još nema, ali bi trebalo posvetiti pažnju. Vidite da cijeli svijet nema što ne poduzima, ali korona zaobilazi sve mjere i buja gdje hoće. Smatram da su škole i fakulteti jedini koji moraju raditi, jer veće bi posljedice bile od njihova zatvaranja, nego od same korone. Djeca će nam ostati nepismena, upozorava poznata virologinja.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Po njoj, treba ići na što masovnije nošenje maski, držanje distance, izolacije jednih od drugih.

-Okupljanja ljudi su najveći problem, najgora stvar. Tu mislim na druženja u kafićima, restoranima, rođendane, vjenčanja, festivale, sportske priredbe. Tu dolazi do najvećeg broja zaraza. Jučer je objavljen i relevantan podatak da se virus prenosi čak i novcem, naglašava dr. Gligić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Nade cijeloga svijeta uperene su u razvoj vakcine, ali dr. Gligić poziva na oprez kad je u pitanju brzina i masovna procijepljenost: -Od početka se govorilo da ga u najboljem slučaju možemo imati za 12 mjeseci, znači negdje krajem januara, početkom februara, ali ja u to ne vjerujem. Moj je prvi proračun da će to biti za 18 mjeseci od pojave virusa, a s ubrzanjima tek nešto malo kraće. Vidite što su uradili Englezi, da su za nosioca uzeli adeno virus od čimpanze. Odgovorno tvrdim da to nigdje ne može proći. Zato sad imaju problema i stali su na razvoju. Sinoć stiže i vijest da je Amerika, odnosno Johnson & Johnson zaustavili isti proces zbog neželjenih posljedica.

Ja ove vakcine na kojima se trenutačno užurbano radi nazivam brzometnim, na brzinu su napravljene. Prave vakcine koje se rade od soja koji je u cirkulaciji, znači od korone koja izaziva bolest pa se mora u laboratorijima učiniti da ne bude infektivan za ljude, ona su ta koja bi davala dugotrajni imunitet. Ova s nosačem daju možda najviše dvije godine imuniteta, što tvrde i Rusi. Ali ja sam javno postavila pitanje kako mogu pričati o dvije godine imuniteta, kad korona postoji samo godinu. Oni doduše imaju iskustva sa SARS-om. Svakako, ova sad na kojima se radi imat će kratkotrajan imunitet. Ima i podataka da se virus na neki način promijenio ili se pojavio neki novi soj, što može biti dodatni problem.

Podijelite članak
  • 9
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sarajlije na razne načine pokušaju biti bez maske: Jedan od njih je prošao pored policije glumeći trkača

072info.com

Od danas ko ne nosi masku na ulici platit će kaznu 100 KM

072info.com

Izetbegović: Sramota jeste, ali je istina – građani i to trebaju znati

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6