Doktorica Ljiljana Đukanović: Zbog sporog vakcinisanja više zaraženih i umrlih

4 36
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Država koja je na popisu 2013. godine imala oko 3,5 miliona stanovnika do sada je osigurala oko 180.000 doza vakcina protiv koronavirusa, što je simbolična količina za početak masovne imunizacije stanovništva. Uglavnom se radi o vakcinama iz donacija, nazvanim “sadaka-vakcine”, iz Srbije, Turske, Slovenije.

Do kraja aprila očekuje se i donacija iz Kine, pomoć su obećale Hrvatska i Malezija, na kapaljku stižu plaćene doze iz COVAX mehanizma, a čekaju se i vakcine iz Austrije i Poljske koje se nabavljaju kroz EU mehanizam “EU za zdravlje”.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da proces imunizacije stanovništva mora teći koordinirano, brzo i masovno kako bi bio efikasan.

– Problem odugovlačenja s vakcinacijom i presporog vakcinisanja je višestruk. Prvo, što duže se bude čekalo da se stanovništvo vakciniše, to će biti više novih slučajeva infekcije i umrlih – kazala je za “Avaz” Ljiljana Đukanović, doktorica molekularne biologije i direktorica istraživanja i razvoja u švicarskoj biotehnološkoj kompaniji.