Portal 072info

Doktorica s infektivne klinike u Zagrebu izvršila samoubistvo

Screenshot 2 1700
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U noći s 29. na 30. novembar 41-godišnja doktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je izvršila samoubistvo. Bila je u bolničkom timu koji je u februaru primio prvog pacijenta zaraženog koronavirusom. Da se tragedija desila potvrdila je direktorica pomenute zdravstvene ustanove Alemka Markotić.

“Tokom noći s 29. na 30. novembar preminula je naša kolegica, izvrsna osoba i stručnjak, vrijedna članica našeg kolektiva. Službene informacije o uzroku smrti nemamo. Molim da uvažite osjećaje svih kolega i radnika Klinike i porodice preminule te da se ne koriste neprovjerene informacije i nagađanja”, izjavila je doktorica Markotić.

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih ljekara je komentarisala ovaj događaj.

“Kada radite u nenormalnim uslovima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih radnika, uključujući ljekare, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način”, rekla je Šmit za RTL.

Pozvala je nadležne institucije da situaciju shvate, kako je navela, krajnje ozbiljno. Napomenula je i da je zdravstvenim radnicima potrebna psihološka i psihijatrijska pomoć, prenosi Index.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME