Dokument iz EU alarmira bh. vlasti: Ekonomija je u šoku, poduzmite mjere!

5 339
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Evropska unija pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu mjere za ublažavanje ekonomskog šoka zbog krize s koronavirusom, saznaje „Dnevni avaz“. Naime, Unija je u dokumentu koji je naš list dobio u posjed iz Brisela istakla šest ključnih ekonomskih preporuka na bazi godišnjeg ekonomskog dijaloga s državama zapadnog Balkana i Turske.

Ubrzati oporavak

Unija apelira na bh. vlasti da hitno reagiraju te da vode precizne statistike o posljedicama i to dostavljaju institucijama Unije.

– Poduzmite potrebne fiskalne mjere za ublažavanje ekonomskog šoka zbog krize izazvane COVID infekcijom, posebno štiteći najugroženije grupe. Da bi se ubrzao ekonomski oporavak, povećajte javna ulaganja koja potiču rast kao udio u BDP-u, temeljen na sveobuhvatnoj investicijskoj strategiji. Poboljšajte preciznost socijalnih transfera povećanjem udjela naknada provjerenih u ukupnoj socijalnoj potrošnji – navodi se u preporukama.

Također, tokom ovogodišnjeg dijaloga konstatirano je da su se planovi koji su ranije dostavljeni morali prilagoditi globalnoj krizi.

– Pomno pratite izazove finansijske stabilnosti koji nastaju kao rezultat pandemije koronavirusa i poduzmite odgovarajuće mjere ako je potrebno. Zaštitite integritet valutnog odbora i nezavisnost Centralne banke – istaknuto je.

Međutim, iz Brisela se daju i precizne upute da se mora provesti plan pomoći preduzećima u vrijeme korona krize, tim prije što se oporavak u BiH ne može očekivati prije 2022. godine, prema procjenama CBBiH.

Faksimil dokumenta EU: Moraju se voditi precizne statistike i dostavljati Uniji
Faksimil dokumenta EU: Moraju se voditi precizne statistike i dostavljati Uniji Foto: Faksimil

Poticaj firmama

– Uspostavite učinkovit, koordiniran i transparentan mehanizam za podršku preduzećima pogođenim krizom, posebno malim i srednjim preduzećima i samozapošljavanju. Proširite pokrivenost socijalnom zaštitom i pružite poticaje firmama. Pojednostavite poslovanje s ciljem brzog oporavka nakon krize COVID-19 te poduzmite mjere za očuvanje zaposlenosti – navedeno je između ostalog.

Centralizirane nabavke lijekova i opreme

Također, preporučuje se da se osigura primjereno i održivo finansiranje za jačanje zdravstvenog sektora s ciljem poboljšanja pristupa kvalitetnoj javnoj zdravstvenoj zaštiti za sve građane.

Bilo bi dobro i utvrditi obim te primijeniti centraliziranu nabavku lijekova i medicinske opreme, posebno za skupe troškove i lijekove velike količine, rečeno je u preporukama EU upućenim vlastima BiH.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING