44 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Najveća svetska kompanija za hranu Nestle priznala je u internom dokumentu da više od 60 posto njenih proizvoda ne ispunjava “priznatu definiciju zdravog”.

Neki od proizvoda „nikada ne mogu biti ‘zdravi’, koliko god se trudili” – piše u prezentaciji koja je početkom godine kružila među najvišim menadžerima, a koju je sada objavio Financial Times.

Pića najgore prošla

Kao referentna tačka za procijenu korišten je australijski sistem zdravstvenih ocjena. Tako, preciznije, proizvodi koji postignu najmanje 3,5 od pet zvezdica smatraju se „zdravim“. U čitavom asortimanu proizvoda – sa izuzetkom određene medicinske hrane i dječje hrane – oko 70 procenata prehrambenih proizvoda i 96 procenata pića nije ispunilo ovaj prag, navodi se u prezentaciji.

Voda i mlječni proizvodi su se bolje pokazali, većina ih je prešla 3,5 zvijezdice.

Rezultati dolaze u trenutku kada se proizvođači hrane suočavaju sa globalnim naporima u borbi protiv gojaznosti i promociji zdravije ishrane. Prema FT-u, grupa sada želi da se popravi. Nestle također konstantno revidira svoje interne nutricionističke standarde.

Zapravo, posljednjih godina već su pokušali da neke proizvode učine zdravijim. Sadržaj šećera i natrijuma značajno je smanjen u posljednjih nekoliko decenija, samo u posljednjih sedam godina, za oko 14, 15 procenata, prenosi FT.

Najlošija moguća ocjena

Kada se pogledaju detalji analize koju je objavio FT, navodi se da primjera radi, da pica DiGiorno sadrži oko 40 posto preporučenog dnevnog unosa natrijuma, dok Hot Pockets pica sadrži 48 posto, piše FT.

Piće sa ukusom narandže San Pellegrino dobilo je najlošiju moguću ocjenu „E“, Nutri-Score, zbog činjenice da je sadržalo više od 7,1 grama šećera na 100 ml.

Neskvik, napitak sa ukusom jagode koji se prodaje u Sjedinjenim Državama, sadrži 14 grama šećera po jedinici.