Dolar do kraja 2015. godine na nivou eura?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Euro je pao na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih 12 godina i uskoro bi mogao da se izjednači s američkom valutom, procjenjuju stručnjaci.

Tome su doprinijele i mjere Evropske centralne banke, koja kupovinom obveznica podstiče privredni rast unutar evrozone, piše Srna.

Nezaposlenost u evropskoj monetarnoj uniji veća je od 11 odsto, pa se privrednici nadaju da će slabiji evro pomoći evropskim izvoznicima, prenose mediji.

Dok američki dolar nastavlja da jača, euro je u padu od maja i izgubio je trećinu vrijednosti.

Pao je ispod 1,06 dolara, što je najniži nivo od 2003. Evropa je time postala jeftinija za američke turiste, pa trgovci i turistički radnici trljaju ruke. U Grčkoj čak petina prihoda dolazi iz tog sektora.

Za razliku od evrozone, čiji je oporavak uglavnom bio slab, američka privreda bilježi snažan rast. Nezaposlenost je smanjena na 5,5 odsto, što je podstaklo kupovinu dolara i dodatni pad eura. No, na duži rok, prejak dolar bi mogao da ima negativne posljedice po američku ekonomiju.

Pad vrijednosti eura nastavljen je i ove sedmice zbog otkupa obveznica članica Eurozone u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura.