Screenshot 2 1875 53


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Američki predsjednik Joe Biden je “snažan pobornik” NATO-a, a Savez se može dodatno ojačati s njim na poziciji, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. “Predsjednik Biden, odnosno njegova inauguracija predstavljaju novo poglavlje našeg Saveza jer Joe Biden toliko snažno podržava NATO. On vrlo dobro poznaje savez”, rekao je šef NATO-a za CNBC.

To će biti prilika za daljnje jačanje NATO-a, dodao je, napominjući da Biden želi obnoviti saradnju sa saveznicima.

Američka predanost NATO-u dosegla je najniži nivo pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. On je u više navrata napadao saveznike jer su plaćali manje od njihovog predviđenog udjela.

Biden će se posvetiti jačanju NATO-a (Foto: EPA-EFE) Biden će se posvetiti jačanju NATO-a (Foto: EPA-EFE)

Stoltenberg je rekao da se raduje saradnji s novom administracijom na rješavanju problema širom svijeta.

“Istovremeno se suočavamo s toliko izazova: Uspon Kine, pomijeranje globalne ravnoteže snaga, agresivnija Rusija koja koristi silu protiv susjeda u Ukrajini i drugdje, a zatim, naravno, i stalna prijetnja terorističkih napada”, rekao je.

Dodao je da se niko ne može sam nositi s tim, te da moramo stajati zajedno.

“Ne vjerujem samo u Ameriku, ne vjerujem samo u Evropu, vjerujem u Evropu i Sjevernu Ameriku zajedno u NATO-u”, rekao je Stoltenberg.

Da će jačanje NATO-a biti u fokusu Bidenove politike, istaknuo je i tokom jučerašnjeg razgovora sa britanskim premijedom Borisom Johnsonom.

BiH i Srbija okružene članicama NATO-a BiH i Srbija okružene članicama NATO-a

Biden je, kako je saopćeno, “prenio svoju namjeru da ojača posebne odnose između zemalja i revitalizira transatlantske veze, naglašavajući ključnu ulogu NATO-a za našu kolektivnu obranu i zajedničke vrijednosti”.

Podsjetimo, BiH je partner NATO-a kroz program Partnerstvo za mir. BiH je i aspirant za članstvo u NATO-u. Mnogi se nadaju da će Biden utjecati da se ubrza put naše zemlje ka članstvu u ovom vojnom savezu.

Naročito ako se uzme u obzir geografski položaj naše zemlje koja je, zajedno sa Srbijom, okružena članicama NATO-a.

U našem regionu, Slovenija je pristupila NATO-u 2004. godine a Hrvatska 2009, kada je članica postala i Albanija.

Crna Gora je pristupila 2017. a najmlađa članica je Sjeverna Makedonija koja je pristupila 2020. godine.

U Srbiji je na snazi odluka o vojnoj neutralnosti, odnosno nepristupanju nijednom savezu.

Stoga je BiH trenutno jedino otvoreno pitanje na Balkanu kada je riječ o potencijalnom širenju NATO-a i postoji nada da će se taj put ubrzati za vrijeme Bidenovog mandata.

Klix