Dolazak iPhonea 14 bi mogao biti odgođen zbog tenzija između Kine i Tajvana 

Podijelite vijest

Rastuće tenzije između Kine i Tajvana mogle bi dovesti do kašnjenja Appleovog smartphonea iPhone 14.

Apple je glavna “mušterija” kompanija TSMC koja svoje čipove isporučuje Pegatronu u Kini gdje se sklapaju primjerci iPhonea. Nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan, uslijedile su oštre reakcije iz Kine, a situacija između dvije strane je postala još “zategnutija”.

Osim toga, Kineska komunistička partija je zabranila spominjanje Tajvana i Republike Kine u dokumentima za transport, a to znači da bi neke hardverske komponente mogle biti vraćene u Tajvan što bi rezultiralo kašnjenjem u proizvodnji iPhonea 14.

Potpredsjednik Pegatrona i zvaničnici TSMC-a su viđeni s Pelosijevom tokom njene posjete Tajvanu, tako da bi sve ovo moglo značiti početak žestokog trgovačkog rata između Kineske komunističke partije i Tajvana, dok bi se između njih našle američke kompanije uključujući Apple.

Također, Apple je već u razgovorima s tajvanskim partnerima te je tražio uklanjanje oznake “Made in Taiwan” i “Republic of China”.

Stoga ima smisla što izvori poznatog analitičara Ming-Chi Kua tvrde da će neki primjerci 6,1-inčnog iPhonea 14 izaći iz Foxconnove fabrike u Indiji.

Ova situacija je nastala u najgorem mogućem trenutku za Apple jer je predstavljanje iPhonea 14 veoma blizu, a također kruže glasine o problemima s kvalitetom proizvodnje ekrana i kamera iPhonea 14 Pro Max.

Klix


Podijelite vijest