DOLAZI NAM POLARNI VORTEKS: Zadnji put to se dogodilo 2014., evo šta nam donosi…

snijeg 2 1
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prognostičari ipak ne očekuju tako oštru hladnoću poput one tokom zime 2014. godine.

Porast temperatura visoko u atmosferi iznad Arktika mogao bi rezultirati valom ledenog vremena, sličnom onome iz 2014. godine, te bi se od kraja januara posebno mogao osjetiti u Sjevernoj Americi, Evropi i azijskim zemljama, piše “Bloomberg”.

Sličan vremenski obrazac, poznat kao polarni vrtlog ili vorteks, dogodio se tokom zime 2014., kada su se u Chicagu temperature spustile i do minus 27 Celzijevih stepeni.

U tom slučaju nije neuobičajeno ni da hladan zrak s Arktika prodre još južnije, piše “Bloomberg”.

No, ledeni se zrak tokom 2019. i 2020. uglavnom zadržavao u području oko Arktika, a sada, prema mišljenju Todda Crawforda, vodećeg meteorologa IBM-ove firme “Weather Co.”, nakon gotovo dvogodišnjeg zatišja, sjevernoj hemisferi odande možda ponovno prijeti prodor ledenog zraka.

  • Prema svemu sudeći, pred nama bi mogao biti uzbudljiv period, ispunjen hladnim danima i obilnim snijegom – rekao je.

No, prognostičari ipak ne očekuju tako oštru hladnoću poput one tokom zime 2014., ali prognoziraju hladnije zimske dane nego dosad. Hladan zrak već je prodro u područja zapadne Evrope i Kine.

U Parizu je temperatura niža za 3,5 Celzijeva stepena od prosjeka za ovaj dio godine, u Madridu je čak 6,9 stepeni hladnije nego što je to uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nizak nivo pa je u četvrtak ondje izmjereno minus devet stepeni, kaže meteorolog aplikacije AccuWeather Tyler Roys.

Tehnički, riječ je o polarnim vrtlozima koji kruže Arktikom i održavaju hladnoću “zarobljenom” daleko na sjeveru, ali uz porast temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrijavanje, hladan zrak može probiti taj polarni “obruč” i omogućiti ledenom zraku da se počne kretati prema jugu.

LAŽNE UZBUNE

  • To donosi hladno vrijeme posvuda na sjevernoj hemisferi, ali će se ledeni val ove godine, prema svemu sudeći, vjerovatnije zadržati samo na području Sjedinjenih Država – kaže Ryan Truchelut, predsjednik firme “Weather Tiger LCC”.

Brojni meteorolozi kažu kako nema garancija da bi se prognoze o ovako hladnim vremenskim uslovima mogle i ostvariti.

  • Mnogo se puta u prošlosti dogodilo da prognoza o ledenom valu bude tek lažna uzbuna – podsjetio je Jim Rouiller, glavni meteorolog u kompaniji “Energy Weather Group LLC”, piše Večernji.hr.