Portal 072info

Dom naroda BiH usvojio rebalans budžeta, sedam miliona KM za stanovništvo ugroženo poplavama

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegati su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Rebalansom budžeta, koji je predložilo Vijeće ministara i usvojilo Predsjedništvo BiH te Predstavnički dom PSBiH, predviđeno je preusmjeravanje više od sedam miliona KM iz državnog budžeta za područja ugrožena poplavama u maju.

Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžeti institucija smanjeni za jedan posto, čime je ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH i više zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tokom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo obrane, Obavještajno-sigurnosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje, izdvojile niža sredstva.

Delegat u Klubu Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990) tokom rasprave koja je trajala nekoliko minuta upitao je da li su utvrđeni kriteriji prema kojima će ova sredstva biti raspoređena entitetima i Brčko Distriktu što je ovim izmjenama predviđeno.

Delegat u Klubu Srba Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa – PDP) ponovio je stav koji je jučer većina poslanika u Predstavničkom domu imala, a to je da je sedam miliona KM premalo za stanovništvo ugroženo u majskim katastrofalnim poplavama te zakon nije podržao.

Predsjedavajući Doma naroda iz Kluba Hrvata Dragan Čović (HDZ BiH) kazao je danas da ima mnogo razloga zbog kojeg ovaj zakon ne bi trebali podržati, ali s obzirom na to da ga je Predstavnički dom prihvatio smatra da i Dom naroda to treba učiniti.

– Ako ga mi danas ne usvojimo ni ovih sedam miliona KM neće doći do stanovništva ugroženog poplavama – iznio je stav Čović.

Nakon rasprave zakon je usvojen sa samo jednim glasom protiv, a prvobitno su delegati prihvatili da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

S dnevnog reda skinut je Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine u prvom čitanju.

Izmijenjenim dnevnim redom predviđeno je razmatranje Izvještaja Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Ova komisija predložila je da se tekst zakona o akcizama vrati na izvorni tekst Vijeća ministara BiH bez amandmana koji su usvojeni u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH.

Delegati bi danas trebali dati saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box