Dom naroda PS BiH danas o JMBG

Dom naroda PS BiH danas o JMBG

SONY DSC

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici koja je zakazana danas trebala da razmatra već rečeno zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku. Uz to, predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, kao što je već poznato po hitnom postupku, usvojio prijedlog ovog zakona. Protiv su bili poslanici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, javila je agencija Fena.

Prijedlogom ovog zakona registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom, što je dosta praktično i samim tim znači da ima devet registracionih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to čak tri u Republici Srpskoj, jedno u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Dakle, Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatraju prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama i to: Zakona o državljanstvu BiH; Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakona o putnim ispravama BiH.  Predložene zakone je, također po hitnom postupku, dakle bez mogućnosti bilo kakvih izmjena, usvojio Predstavnički dom.
Po postupku, delegati bi sutra trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH razmatra po hitnom postupku, te tako bi na dnevnom redu trebalo da se nađe nekoliko zakonskih prijedloga koje bi delegati tada trebali razmatrati u prvom čitanju.

Između ostalog, trebali bi biti i razmatrani i Izvještaji o radu Vijeća ministara BiH za prošlu 2012. godinu, kao i godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2012., te izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH u 2012. godini te Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE