Portal 072info

DOM ORUŽANIH SNAGA BIH: Recital Christophera Taylora 16. aprila u Sarajevu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Christopher Taylor
U organizaciji JU Sarajevo Art, u saradnji sa Muzičkom akademijom Sarajevo, 16. aprila 2014. u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će biti održan recital američke pijanističke zvijezde, Christophera Taylora. U posljednjih nekoliko godina Christopher Taylor postao je jednim od najistaknutijih američkih muzičara.

Publika i kritičari podjednako hvale intenzitet i umjetnost koje unosi u djela majstora od Bacha i Beethovena, do Bouleza i Bolcolma. Njegov istaknuti položaj u svijetu umjetničke muzike potvrđuju i brojne nagrade. Dobitnik je prestižnog “Avery Fisher Career Grant” 1996. godine i bronzane medalje 1993. godine na “Van Cliburn” međunarodnom pijanističkom takmičenju. U posljednjih nekoliko sezona, Christopher Taylor je svirao koncerte širom svijeta, Europi, Aziji i Južnoj Americi. Kod kuće, u SAD-u, nastupao je s mnogim orkestrima, među kojima  su New York i Los Angeles Philharmonics, Atlanta and Houston Symphony, a kao solista je nastupao u prestižnim dvoranama, Carnegie Hall, Washington Kennedy Centre i Alice Tully Hall kao i na festivalima u Raviniji i u Aspenu te mnogim drugim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Taylor je poznat sarajevskoj publici s obzirom da u Sarajevu boravi po treći put, kao partner Sarajevo Chamber Music Festivala, a u ovoj se godini finalizira ciklus njegovog učešća kao rezidentnog pijaniste SCMF. Konkretan povod njegovog gostovanja u Sarajevu je ciklus majstorskih radionica koje će Taylor održati za mlade pijaniste iz BiH i regiona, koji Akademija organizira nakon brojnih zahtjeva učesnika  Sarajevo Chamber Music Institute, koji su iskazali svoje oduševljeni izvanrednim nastupima ovog sjajnog pijaniste. Na ovaj način SCMF nastavlja svoju aktivnost vodeće učionice umjetnika kamerne muzike našeg regiona.

Njegov istaknuti položxaj u svijetu umjetničke muzike potvrđuju i brojne nagrade. Dobitnik je prestižnog “Avery Fisher Career Grant” 1996. godine i bronzane medalje 1993. godine na “Van Cliburn” međunarodnom pijanističkom takmičenju,  kao prvi Amerikanac u dvanaest godina koji je osvojio medalju na ovom najznačajnijem međunarodnom pijanističkom takmičenju. Godine 1990. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju “William Kapell”, jedan je od prvih dobitnika nagrade za mlade umjetnike “Irving Gilmore”, a  2000. godine je postao počasnim članom American Pianists’ Association.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posljednjih nekoliko sezona, Christopher Taylor je svirao koncerte širom svijeta, Europi, Aziji i Južnoj Americi. Kod kuće, u SAD-u, nastupao je s mnogim orkestrima, među kojima  su New York i Los Angeles Philharmonics, Detroit, St. Louis, Atlanta and Houston Symphony, Orpheus Chamber Orchestra i Boston Pops. Bio je na turneji sa Polish Chamber Philharmonic, a kao solista je nastupao u prestižnim dvoranama, Carnegie Hall, Washington Kennedy Centre i Alice Tully Hall kao i na festivalima u Raviniji i u Aspenu te mnogim drugim.

Nakon koncertne turneje na američkoj Zapadnoj obali i Kanadi, Taylor će sarajevskoj publici predstaviti izuzetan program – integralnu izvedbu Bachovih Goldberg Varijacija i Treću klavirsku sonata Sergeja Prokofjeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovim programom Taylor će nastaviti da provocira interes publike, ali i njena visoka očekivanja. Izuzetni tehnički i umjetnički pijanistički izazovi koji postavljaju ova remek djela pijanističke literature već sada bude znatiželju buduće publike, u očekivanju rješenja koja će Taylor ponuditi. Očekivanja i interes su veoma visoki nakon njegovih posljednjih nastupa, od kojih je najznačajniji dvosatni recital Dvadeset pogleda na dijete Isusa Oliviera Messiaen 2013. godine, a koje je publika u Sarajevu, vrednovala dugotrajnim stojećim ovacijama, a mediji u SAD-u proglasili jedinstvenim umjetničkim događajem.

U posljednjih nekoliko godina Christopher Taylor postao je jednim od najistaknutijih američkih muzičara. Publika i kritičari podjednako hvale intenzitet i umjetnost koje unosi u djela majstora od Bacha i Beethovena, do Bouleza i Bolcolma. The Washington Post, na primjer, smatra Taylora “jednim od najimpresivnijih mladih pijanista na horizontu danas”, a The New York Times je njegove nedavne izvedbe nazvao “zapanjujućim”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njegov istaknuti položaj u svijetu umjetničke muzike potvrđuju i brojne nagrade. Dobitnik je prestižnog “Avery Fisher Career Grant” 1996. godine i bronzane medalje 1993. godine na “Van Cliburn” međunarodnom pijanističkom takmičenju,  kao prvi Amerikanac u dvanaest godina koji je osvojio medalju na ovom najznačajnijem međunarodnom pijanističkom takmičenju. Godine 1990. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju “William Kapell”, jedan je od prvih dobitnika nagrade za mlade umjetnike “Irving Gilmore”, a  2000. godine je postao počasnim članom American Pianists’ Association.

Njegovo prvo snimljeno izdanje 2000. godine za Johnatan Digitalom prestavilo je djela današnjih američkih kompozitora, Williama Bolcoma i Dereka Bermela, a poslije toga je 2003. snimio Lisztovih Dvanaest transcendentalnih etida za Liszt Digital. Njegov repertoar je ogroman, a čine ga djela kao što su Beethovenov četvrti klavirski koncert, Beethovenove sonate, Saint-Saensov drugi klavirski koncert, ali i repertora muzike 20. i 21. stoljeća, kao što je Webernov klavirski kvintet i cjelokupan klavirski opus Conlona Nancarrowa. Osobito treba naglasiti njegovu izvedbu Bachovih Goldberg varijacija na unikatnom Steinway klaviru sa dva manuala koji je u kolekciji Wisconsin Univerziteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Christopher Taylor je professor klavira Univerzitetu Wisconsin-Madison. Bavi se nizom drugih interesovanja kao što su matematika, za koju je primio diplomu Harvard univerziteta 1992, filozofija, računarstvo, lingvistika i biciklizam. Živi u Middletonu, država Wisconsin, sa suprugom, muzikolog, Denise Pilmer Taylor, i dvije kćeri.

Prijatelj i jedan od rezidentnih umjetnika Sarajevo Chamber Music Festivala i Sarajevo Chamber Music Instituta. Sarajevo Chamber Music Festival i Institute održavaju se u posljednjoj sedmici avgusta i prvoj sedmici septembra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

DEPO PORTAL

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME